Hemofiltrimi si metodë është përdorur gjatë periudhës së COVID-19 dhe në Klinikën Shtetërore të Kardiologjisë, sipas të dhënave publike të Byrosë së Prokurimit Publik.

Është e paqartë pse publiku ka përshtypjen se hemofiltrimi është përdorur vetëm në Klinikën “Zhan Mitrev”, kur të dhënat e publikuara publikisht tregojnë se këtë metodë e kanë përdorur edhe klinikat e shëndetit publik. Është një tregues i qartë se hemofiltrimi si metodë është përdorur edhe në Klinikën e Kardiologjisë, me një numër në rritje drastike krahasuar me vitin 2020.

Të dhënat thonë se në vitin 2020 janë blerë vetëm 17 filtra hemofiltrues. Në ndryshim nga ai vit, në vitin 2021 janë blerë 125 filtra hemofiltrues dhe 140 filtra për vitin 2022, që është një rritje e ndjeshme nga viti 2020.

Të gjitha blerjet, përveç asaj të fundit në vitin 2022, janë bërë nga kompania Intercom, e cila është përgjegjëse për blerjen e hemofiltrave dhe në vitin 2022 nga Omni Medical. Sipas të dhënave nga Malmed, kompania Intercom përdor hemofiltra nga kompania Baxter dhe Omni Medical nuk ka të dhëna se çfarë filtrash i blen.

Shtrohet pyetja, për çfarë përdoreshin filtrat dhe për çfarë komplikimesh dhe pse është rritur në mënyrë drastike numri i tyre në këto dy vite? Dhe si quhet një metodë eksperimentale në klinikën Zhan Mitrev, dhe joeksperimentale në klinikën shtetërore?/Netpress.mk