Fakte argëtuese rreth çokollatës

Ja disa prej fakteve me interesante rreth çokollatës:

Origjina e çokollatës daton në qytetërimet e lashta mezoamerikane.

Kokrrat e kakaos dikur përdoreshin si një formë monedhe.

Fjala “çokollatë” vjen nga fjala aztec “xocoatl”.

Bari i parë i çokollatës u krijua në 1847.

Çokollata ka një pikë shkrirjeje pak nën temperaturën e trupit të njeriut.

Ekzistojnë tre lloje kryesore të kokrrave të kakaos: Criollo, Forastero dhe Trinitario.

Zvicra ka konsumin më të lartë të çokollatës për frymë.

Çokollata më e madhe në botë peshonte mbi 12,000 paund.

Era e çokollatës mund të ndihmojë në relaksimin dhe uljen e stresit.

Çokollata fillimisht u konsumua si pije.

Shpikja e biskotave me çokollatë ishte një aksident.

Çokollata e zezë ka përfitime shëndetësore.

Çokollata mund të jetë e dëmshme për qentë dhe macet.

Industria e çokollatës vlen mbi 100 miliardë paund.

Çokollata e bardhë nuk është teknikisht çokollatë.