Studiuesit kinezë përdorin ADN-në për të rindërtuar fytyrën e perandorit Wu

Studiuesit kanë përdorur ADN-në për të rindërtuar fytyrën e një perandori kinez dhe për të hedhur dritë mbi atë që mund të ketë shkaktuar vdekjen e tij.


Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, perandori Wu ishte një sundimtar i dinastisë veriore Zhou në Kinën e lashtë, duke mbretëruar nga viti 560 pas Krishtit deri në vitin 578, duke mposhtur dinastinë e Veriut Qi dhe duke bashkuar pjesën veriore të vendit.

Perandori i përkiste një grupi nomad të studiuar rrallë të quajtur Xianbei që jetonte në Mongolinë e sotme dhe Kinën veriore dhe verilindore.

Dhe pothuajse 30 vjet pasi varri i tij u zbulua në Kinën veriperëndimore, studiuesit në Universitetin Fudan të Shangait përdorën ADN-në dhe kafkën e tij pothuajse të plotë për të rindërtuar fytyrën e tij në 3D.

Ajo tregon se perandori kishte sy kafe, flokë të zinj dhe lëkurë “të errët në të mesme”.

Studiuesit thanë se perandori “posedonte një pamje tipike të Azisë Lindore ose Verilindore”. Pianpian Wei, autori i gazetës në Universitetin Fudan, tha: “Puna jonë solli në jetë figura historike”.

Perandori Wu vdiq në moshën 36 vjeç dhe djali i tij gjithashtu vdiq i ri, të dy pa ndonjë arsye të dukshme.

Disa arkeologë menduan se Wu vdiq nga një sëmundje, ndërsa të tjerë argumentuan se ai ishte helmuar nga rivalët e tij. Studiuesit në Fudan, megjithatë, zbuluan se ai ishte në rrezik të shtuar për një goditje në tru. Nuk kishte prova të mjaftueshme për të konfirmuar një goditje në tru si shkakun e vdekjes së tij, por mund të ketë qenë një faktor. Hulumtimi është publikuar në revistën Current Biology.