Mësuesja nga Aargau i lë komunës trashëgimi 300,000 franga

Bertha Gertrud Riniker ishte mësuese në kantonin Aargau për shumë vjet dhe dha mësim në shkollën Gönhard në Aarau. Ajo vdiq në vitin 2020 në moshën 94-vjeçare dhe u varros në Aarau, transmeton albinfo.ch. Ajo i la qytetit Aarau rreth 300 mijë franga – një trashëgimi bujare, siç raporton “Aargauer Zeitung”.Dëshira e saj e fundit ishte të përdorte paratë për të ndihmuar fëmijët dhe të rinjtë në rrethana të vështira financiare. Tani komuniteti dëshiron ta zbatojë edhe këtë.

“Me kërkesën e Bertha Gertrud Riniker, trashëgimia do të përdoret për trajnime dhe ndihmë arsimore për fëmijët dhe të rinjtë, të cilëve u mungojnë burimet e nevojshme”, shpjegon Christian Baschera, Shef i Shërbimeve Sociale për qytetin e Aaraut.

Studentët tani mund të aplikojnë për kontribute prej 300,000 frangash, për shembull, për mësimin e stërvitjes, mësimdhënies ose mjeteve ndihmëse mësimore. Një aplikim mund të dorëzohet gjithashtu për një tavolinë, PC ose lidhje interneti. Por bashkëfinancohen edhe aktivitetet e kohës së lirë, si muzika, sportet me pajisjet e nevojshme apo kontributet në kamp. Mund të aplikohen gjithashtu kontribute për pajisje fillestare për foshnjat, si dhe trajnime sociale dhe stërvitje.

Megjithatë, përpara se një i ri të përfitojë nga kjo trashëgimi, fillimisht duhet të vërtetohet se burimet e tij financiare nuk janë të mjaftueshme, përcjell albinfo.ch. Përveç kësaj, një specialist i punës sociale, një mësues ose një punonjës social i shkollës duhet të bëjë një rekomandim.

Rreth 90 miliardë franga trashëgohen në Zvicër çdo vit. Kantoni vjen i fundit, i ndjekur nga të afërmit ose fondacionet. Nëse nuk emëroni askënd si trashëgimtar dhe nuk dëshironi të dhuroni, trashëgiumia juaj bëhet publike. Për shembull, ky ishte rasti në Hettlingen ZH në vitin 2023. Papritur, kantoni i Cyrihut trashëgoi rreth 3.4 milionë franga, sepse personi i vdekur nuk kishte lënë trashëgimtarë apo testament./Blick.ch