Planetët jashtë diellit që mund të mbështesin potencialisht jetën janë zbuluar nga astronomët duke përdorur të dhëna nga Sateliti i Sondazhit të Ekzoplanetit në Tranzicion (TESS) të NASA-s.

Në fakt, janë identifikuar 85 ekzoplanete, të ngjashme në madhësi me Jupiterin, Saturnin dhe Neptunin, të cilët “mund të jenë në zonën e duhur të temperaturës për të mbështetur jetën“, tha profesori Daniel Bayliss, i Universitetit të Warwick.

Sipas SkyNews, 65 nga 85 ekzoplanetet janë zbulime të reja, ndërsa 25 janë identifikuar së fundmi nga grupe të pavarura kërkimore.

Studiuesit thonë se disa nga këta planetë janë mjaft larg nga yjet e tyre pritës, saqë mund të jenë në temperaturën e duhur për të mbështetur jetën. Kjo njihet si “zona e Chrysomallousa” ose “zona e banueshme”.

Gjetjet e studimit u publikuan në revistën Monthly Notices Of The Royal Astronomical Society.

Në këtë fazë, gjetjet do të duhet të konfirmohen nga NASA, gjë që ndoshta do të bëhet në vëzhgimet e ardhshme.