Arkeologët nga Arkeologjia Cotswold kanë zbuluar një flaut të rrallë kockash mesjetare gjatë gërmimeve në Gjirin Herne, që ndodhet në Kent, bregdeti juglindor i Anglisë.

Arkeologët po gërmonin zonën prej 61 hektarësh, në jug të Hillborough, kur zbuluan instrumentin, i njohur si një ‘flaut me fije’. Hedhja e hendekut në vitin 2021 zbuloi tipare nga epoka e vonë e bronzit dhe periudha romake, si dhe dëshmi shtesë të aktivitetit mesjetar.

Instrumenti u zbulua brenda një rrethimi drejtkëndor të rrethuar nga një hendek. Ajo u gjet në një shtresë me qeramikë që daton midis shekujve 12 dhe 15.

Flauti ishte gdhendur me mjeshtëri nga boshti i tibisë së deleve/dhisë dhe përmban pesë vrima gishtash përgjatë majës dhe një vrimë të gishtit të madh poshtë. Studiuesit besojnë se flautit i mungon zëri, por përndryshe është i plotë dhe në gjendje të shkëlqyer.

Një shembull i ngjashëm, i lidhur me një monedhë të mesit të shekullit të 14-të, u zbulua në vitin 1964 në Abbey Keynsham në Somerset. Për më tepër, ka shembuj nga Winchester, Hampshire; Flaxengate, Lincoln; Coppergate, York; dhe një palë tuba kallami nga Ipswich, Suffolk, ndër vende të tjera në Evropë, duke përfshirë Anglinë.

Është një flaut me fryrje në fund, i quajtur fipple ose kanal, i ngjashëm me një regjistrues ose bilbil rrëshqitës. Forma e flautit është shumë e vjetër; flauti më i vjetër i njohur është bërë nga kocka e shkabës grifon 40.000 vjet më parë, dhe flauti i Neandertalit, një flaut i pjesshëm i bërë nga një kockë ariu, është 20.000 vjet më i vjetër. Megjithatë, ka boshllëqe të rëndësishme në të dhënat arkeologjike midis fyejve të bërë në parahistori dhe atyre që u shfaqën për herë të parë në mesjetën e hershme, dhe janë ende jashtëzakonisht të rralla. Vetëm rreth 120 shembuj arkeologjikë, që datojnë nga shekulli i 5-të deri në shekullin e 16-të, janë gjetur ndonjëherë në Britani.

Kërkimet mbi artefaktin janë duke vazhduar.