Në pyjet paqësore të North Yorkshire shtrihet një mrekulli natyrore piktoreske, por ka marrë jetë për shekuj.


Shtrirja e ngushtë e shtratit të lumit, e njohur si Bolton Street, duket si një përrua në shikim të parë, por në fakt fsheh një sekret të errët të denjë për çdo film horror.

Sipas legjendës, Bolton Strid është aq i rrezikshëm sa që asnjë person nuk ka mundur të mbijetojë nëse ka rënë në të. Madje, shumë trupa u zhdukën përgjithmonë, transmeton Telegrafi.

Lumi Wharf duket si çdo lumë tjetër, rreth 30 metra i gjerë, ujërat e të cilit rrjedhin me një ritëm të qetë dhe të lehtë, transmeton metro.co.uk.

Megjithatë, një anomali gjeologjike unike ka bërë që lumi të merr rrjedhje tjetër në një pjesë, në terma laik (duke rrjedhur vertikalisht në vend të horizontalisht).

Pastaj ndryshon plotësisht natyrën e tij të zbutur, duke u bërë i ngushtë, tepër i thellë dhe i rrezikshëm. Nën shkëmbinjtë e rrumbullakosur dhe të rrëshqitshëm fshihen çarje dhe shpella që – së bashku me rrymën e fortë – thjesht do t’ju shtypin.

YouTuber Tom Scott, i cili pëlqen të eksplorojë natyrën, pretendon se rrymat e fuqishme “krijojnë kalime dhe tunele të reja nën shkëmbinj”.

Thellësia e saktë e seksionit Bolton Strid nuk është verifikuar zyrtarisht, por YouTuber Jack Snacks përcaktoi që ajo të ishte 65 metra duke përdorur sonar.

Nuk ka të dhëna se sa persona kanë humbur jetën në këtë vend, por flitet për aksidente që datojnë në shekullin e XII-të. Pretendohet se shkalla e vdekshmërisë në incidente të tilla është 100 për qind.