Pse disa njerëz nuk thonë kurrë faleminderit?

Ndërsa është e vërtetë që nuk keni nevojë që njerëzit të shprehin gjithmonë mirënjohjen e tyre, është njerëzore të presësh të paktën një qëndrim të këndshëm në përgjigje të përpjekjeve të tua. Megjithatë, për disa arsye, disa njerëz nuk janë të aftë ta bëjnë atë.

Ju ndoshta njihni dikë të tillë. Gjëja interesante është se, kjo sjellje është në të vërtetë disi e zakonshme. Në fakt, ka të ngjarë që të gjithë të kenë një anëtar të familjes, bashkëpunëtor ose shok klase që ka shprehur një mosmirënjohje të ftohtë dhe armiqësore.

Këto situata mund të jenë të pakëndshme dhe të dhimbshme. Mosmirënjohja nuk është lloji i përgjigjes që prisni kur bëni diçka për dikë tjetër. Në fakt, është edhe më keq kur dikush e merr si të mirëqenë përpjekjen apo sakrificën tënde, sikur të jesh i detyruar të bësh çfarëdo që bëre.

Njerëzit që nuk thonë faleminderit

Ju ndoshta keni hasur njerëz që nuk thonë kurrë faleminderit dhe keni pyetur veten pse sillen në këtë mënyrë. Epo, sipas psikologut Pinhas Berger njerëzit që nuk thonë kurrë faleminderit po humbasin mundësinë për të krijuar marrëdhënie të kënaqshme . Ata gjithashtu potencialisht pengojnë rritjen e tyre.

Njerëzit që nuk thonë kurrë faleminderit zhvlerësojnë ose minojnë vlerën e gjesteve dhe përpjekjeve pozitive të njerëzve të tjerë. Kjo ka një ndikim. Kështu, ata përfundimisht do të marrin përsëri atë që i projektojnë botës: mosbesimin dhe armiqësinë.

Gjendja e mosmirënjohjes vs tipari i mosmirënjohjes

Kjo pjesë e parë e të dhënave është e rëndësishme. Autorët e studimit të lartpërmendur rekomandojnë dallimin midis njerëzve që mund të duken mosmirënjohës në një moment të caktuar dhe atyre që janë gjithmonë mosmirënjohës.

Nëse keni vuajtur ndonjëherë nga depresioni ose një çrregullim ankthi, ju e dini se një nga simptomat që ato shkaktojnë është të qenit më pak i ndjeshëm ose pranues ndaj gjërave që të tjerët bëjnë për ju. Megjithatë, nuk e vëreni sepse nuk jeni mirë.

Mungesa e aftësive ndërpersonale

Faktorë të tjerë që duhen marrë parasysh janë edukimi. Disa njerëz thjesht nuk mësuan kurrë të jenë mirënjohës ose të shprehin mirënjohje për gjërat e vogla, të përditshme. Askush nuk i mësoi të jenë të sjellshëm. Si rezultat, ata nuk i dinë bazat se si të sillen në mjedise normale sociale.

Kështu, edhe pse ata mund të jenë të vetëdijshëm se duhet të përpiqen të jenë më të mirë, ky ndryshim do të kërkonte shumë përpjekje. Jo vetëm kaq, por shprehja e dashamirësisë dhe mirënjohjes nga një ditë në tjetrën do të ishte shumë jashtë karakterit. Kjo është arsyeja pse shumë njerëz nuk ndryshojnë kurrë.

Çfarë të bëni me njerëzit që nuk thonë kurrë faleminderit

Dr. Pinhas Berger thotë se është e mundur të ndryshohet kjo sjellje. Një program i bazuar në aftësitë sociale dhe menaxhimin emocional mund të ndihmojë në zbutjen e kësaj sjelljeje të pakëndshme.

Thënë kjo, nuk është e lehtë për një person që nuk është mësuar të jetë i sjellshëm të ndryshojë sjelljen e tij. Nëse ata as nuk ju falënderojnë kur u merrni një gotë ujë ose kur merrni diçka nga dyshemeja, ata do ta kenë edhe më të vështirë të vlerësojnë sakrificat dhe lëshimet tuaja.

Kjo është një temë komplekse, dhe çdo rast individual ka nuancat e veta. Megjithatë, ajo që dimë me siguri është se kjo sjellje shkakton konflikte, zhgënjim dhe parehati. Nëse e gjeni veten duke u marrë me këtë shpesh, përpiquni të vlerësoni atë që po bëni për njerëzit mosmirënjohës.