Mesatarisht, 29.7% e diapazonit humbet kur temperaturat bien në zero gradë Celsius, sipas Recurrent.

Për shembull, NAF & Motor i Norvegjisë kryen një test vjetor të gamës së makinave të reja elektrike dhe në dy vitet e fundit modele të ndryshme Tesla kanë përfunduar si fitues në testin e tyre.

Megjithatë, në ato teste, makinat nisin nga një garazh me ngrohje dhe për të matur diferencën në lidhje me diapazonin e specifikuar WLTP, dhe tani American Recurrent ka kryer kërkime bazuar në të dhënat e 18,000 makinave elektrike në kushte reale.

Studimi tregon se mesatarisht, makinat elektrike kanë 70.3% të diapazonit të tyre aktual kur termometri bie nën zero gradë, krahasuar me kushtet ideale. Testi tregoi qartë se të gjitha makinat elektrike humbasin rrezen, por ato të pajisura me pompë nxehtësie shkojnë dukshëm më mirë.

Performuesi më i mirë ishte Audi e-tron (Q8 e-tron), duke humbur mesatarisht 16% në temperaturat nën zero. Volkswagen ID.4 humbi deri në 46% të gamës, por disa variante të këtij modeli në SHBA nuk kanë një pompë nxehtësie, gjë që ka gjasa t’i kushtojë shtrenjtë.

Makinat Tesla që kanë pompa nxehtësie dolën mirë, me disa modele që ranë 24%. Megjithatë, krahasuar me të dhënat zyrtare të siguruara nga EPA (Agjencia Amerikane për Mbrojtjen e Mjedisit), disa makina Tesla kanë humbur rreth gjysmën e gamës së tyre.

Ka disa arsye pse makinat elektrike humbasin kaq shumë rreze në të ftohtin e dimrit – për një gjë, kimia e baterisë funksionon më pak në temperatura të ftohta, dhe pastaj ka energjinë e nevojshme për të ngrohur kabinën.