Antarktida është gjithnjë e më pak e njohur çdo vit që kalon.

Shkencëtarët kanë gjetur lule, myshqe dhe alga të përhapura si kurrë më parë. Këto ndryshime dramatike përkonin me rritjen e temperaturave të verës. Në vitin 2022, studiuesit nga Universiteti i Uashingtonit regjistruan valën më të madhe të të nxehtit që ka goditur ndonjëherë Antarktidën. Në mars, temperaturat pranë Polit të Jugut arritën në 39 gradë Celsius.
– Kjo ishte anomalia më e madhe e temperaturës e regjistruar në botë – tha Edward Blanchard-Wriglesworth, një shkencëtar atmosferik.

Njerëzit në ekipin e tij që punonin në Antarktidë në atë kohë ishin aq të nxehtë sa kishin veshur pantallona të shkurtra. Momente të tilla tregojnë se Antarktida nuk është imune ndaj krizës klimatike, siç mendonin dikur disa shkencëtarë.

Për të zbuluar se sa ndryshimi i klimës është fajtor për valën e fundit të të nxehtit në Antarktidë, ekipi i Universitetit të Uashingtonit përdori një “qasje të historisë”.

Kjo strategji modelimi mbështetet në shpalosjen e ngjarjeve të së kaluarës ose në ngjarjet ose rrugët e mundshme të së ardhmes për të riprodhuar ngjarjet aktuale klimatike.

– Zbuluam se ndryshimet klimatike gjatë shekullit të kaluar e intensifikuan valën e të nxehtit me 2 gradë Celsius, ndërsa një valë ekuivalente e nxehtësisë në vitin 2096 do të ishte 6 gradë më e ngrohtë se në vitin 2022 – shkruajnë shkencëtarët.

Ky skenar i ardhshëm mund të sjellë temperaturat e Marsit në Antarktidë në mënyrë të rrezikshme pranë pikës së shkrirjes, duke kërcënuar zona të mëdha akulli në kontinent.

Aktualisht, Antarktida dhe ishujt e lidhur me të janë të mbuluara me borë dhe akull të përhershëm, me vetëm një për qind të tokës të përshtatshme për bimë të lulëzuara si bari Antarktik (Deschampsia antarctica).

Deri në fund të shekullit, disa modele parashikojnë se do të ketë një trefishim të tokës pa akull në Antarktidë.

Nëse bimësia vazhdon të përhapet në këto zona, studiuesit shqetësohen se kjo do të çojë në “humbje të pakthyeshme të biodiversitetit” në Antarktidë.

“Ne e dimë se do të ketë mijëra kilometra katrorë zona të reja pa akull dhe temperaturat më të larta dhe uji shtesë i disponueshëm do të krijojnë habitate të reja të pjekura për kolonizim, duke përfituar disa specie dhe jo të tjera,” shpjegon biologia britanike e Antarktidës, Jasmine Lee.

Studimi i valës së nxehtësisë së Antarktidës u botua në Geophysical Research Letters.