Sonda OSIRIS-Rex e NASA-s u ul në Tokë, në shtetin amerikan të Utah, me parashutë, duke mbajtur rreth 250 gram material të mbledhur në asteroidin Bennu.

Menjëherë pas uljes në tokën e Tokës, kampioni u transportua me sukses në laboratorët e NASA-s në Teksas për testim. Duke përdorur 60 qasje të ndryshme shkencore, një ekip prej rreth 200 ekspertësh do të përpiqet të studiojë guralecat dhe pluhurin nga asteroidi në një përpjekje për të zbuluar treguesit e origjinës së jetës në Tokë.

Ndryshe, shkencëtarët supozojnë se shumë nga komponentët kyç për zhvillimin e jetës në “Planetin Blu” kanë ardhur në historinë e tij të hershme pas një përplasjeje asteroidi. Për të hetuar këtë hipotezë, NASA nisi një sondë drejt asteroidit 500 metra të gjerë në vitin 2016. U deshën dy vjet që anija kozmike të arrinte në Bennu dhe pasuan dy harta të sipërfaqes përpara se ekipi i shkencëtarëve dhe vëzhguesve nga Toka të gjente një vend të përshtatshëm për të mbledhur mostrën.

Më 20 tetor 2020, sonda zbriti në asteroid dhe arriti të marrë një sasi të mjaftueshme pluhuri.

Nga rruga, sipas NASA-s, Bennu ka më shumë gjasa të godasë Tokën nga të gjithë trupat e pranishëm në Sistemin Diellor. Megjithatë, nuk ka arsye për t’u shqetësuar, sepse probabiliteti i një përplasjeje, edhe pse ekziston, është shumë i vogël, shkruan “Science Alert”.