Ne të gjithë kemi mjete të mira në dispozicion që mund të zvogëlojnë rrezikun e mashtrimit me të paktën 50 për qind, nëse jo më shumë.

Pavarësisht nëse doni ta pranoni apo jo, ne të gjithë kemi pak frikë se mos bie në një mashtrim dhe humbim një shumë të konsiderueshme parash. Megjithatë, duhet të pranojmë gjithashtu se në fakt kjo është një situatë shumë e zakonshme, sepse njerëzit nuk janë mjaft të kujdesshëm ose thjesht nuk dinë aq sa duhet për të mbrojtur veten nga mashtruesit. Sidomos në internet.

Në fakt, ne të gjithë kemi mjete të mira që mund të zvogëlojnë rrezikun e mashtrimit me të paktën 50 për qind, nëse jo më shumë. Një mjet i tillë ofrohet pothuajse në të gjitha shërbimet, por përdoruesit shpesh nuk e përdorin atë për shkak të punës së tyre. Është përdorimi i këtij mjeti, thekson ish-hakeri i qeverisë amerikane Kyle Hanslovan, ai që mund të bëjë dallimin midis mashtrimit, humbjes së parave dhe informacionit personal dhe një llogarie të sigurt.

Është vërtetimi me dy hapa (me dy faktorë, 2FA).

“Të gjithë e urren vërtetimin me shumë hapa,” tha Hanslovan në një intervistë me CNBC .

Megjithëse përdorimi i këtij mjeti shton vetëm një hap shtesë në procesin e hyrjes në llogarinë ose profilin, njerëzit thjesht nuk e pëlqejnë atë.

“Por kjo është gjëja më e mirë që mund të bëni për të penguar hakerat,” thotë Hanslovan. “Por njerëzit e urrejnë atë. Ata thjesht e urrejnë idenë se duhet të kalojnë një nivel tjetër të verifikimit të identitetit, të shtypin një buton tjetër dhe të futin një fjalëkalim ose kod shtesë.”

Sipas hulumtimit të Duo Security, vetëm 78 për qind e njerëzve përdorin vërtetimin me dy hapa. Edhe pse ky numër rritet nga viti në vit, ai është ende larg 100 përqindëshit të dëshiruar. Dhe lëvizjet e gjigantëve të mëdhenj të IT, si Google, tregojnë se vërtetimi me dy hapa është bërë i nevojshëm. Veçanërisht, në fund të vitit 2021, Google prezantoi vërtetimin e detyrueshëm me dy faktorë për përdoruesit e tij, gjë që rezultoi në 50 për qind më pak llogari të komprometuara. Ish Twitter, tani Platforma X, bëri të njëjtën gjë në vitin 2023 për të reduktuar numrin e llogarive të komprometuara dhe të rreme në platformën e saj.

Sipas të dhënave të LastPass, deri në 61 përqind e njerëzve përdorin të njëjtat fjalëkalime për llogari të shumta, duke i vënë më tej llogaritë e tyre në rrezik për t’u komprometuar.

Edhe nëse nuk ju interesojnë llogaritë tuaja të mediave sociale ose adresat e emailit (edhe pse duhet, sepse ato përmbajnë një ton informacionesh private për ju), duhet të paktën të aktivizoni vërtetimin me dy hapa për llogaritë tuaja bankare.

Hanslovan këshillon që kur aktivizoni vërtetimin me dy hapa, duhet të shmangni vërtetimin përmes mesazheve me tekst ose emailit. Në vend të kësaj, ai këshillon përdorimin e aplikacioneve të vërtetimit si Duo Mobile, Google Authentificator ose Microsoft Authentificator, të cilat mund të gjenerojnë një kod më të sigurt. Nëse është e mundur, mund të përdorni gjithashtu gjurmët e gishtave ose njohjen e fytyrës si vërtetim me dy hapa.

Është ky hap i krijimit të një kodi shtesë për të hyrë në llogarinë që bën një ndryshim të madh, thekson Hanslovan dhe shpjegon se për hakerat dhe mashtruesit, rruga me më pak pengesa është gjithmonë zgjidhja më e mirë.

“E dini thënien – nuk duhet të jeni më i shpejtë se ariu, thjesht duhet të jeni më i shpejtë se më i ngadalshmi që ikën nga ariu?” Nëse përdorni vërtetimin me dy hapa dhe zgjidhni një aplikacion vërtetues, pothuajse mund të thoni se jeni përpara paketës dhe ariu ose sulmuesit do të zgjedhin atë që është më i ngadalshëm, “përfundon Hanslovan.