Një shkëmb i rrumbullakët i mbushur me kasolle metalike të ndërlidhura ngrihet nga liqeni Victoria pikërisht në kufirin midis Kenisë dhe Ugandës. Ujërat e thella që e rrethojnë janë të pasura me peshq.

Ishulli Migingo është sa gjysma e një fushe futbolli, por është shtëpia e më shumë se 500 njerëzve, sipas policisë së Ugandës, në një sipërfaqe prej më pak se 2000 metra katrorë. Ishulli është aq i vogël sa shpesh nuk është as i dukshëm në Google Maps.

Kenia dhe Uganda debatojnë ashpër për një ishull me kasolle të ndërtuara keq, një port të vogël, bare, madje edhe një bordello dhe një kazino në ajër të hapur. Të dyja kërkojnë pronësi.

Arsyeja e mosmarrëveshjes? Llojet gjithnjë e më fitimprurëse të peshkut si Nile Snook (Lates niloticus) janë të shumta në ujërat e thella që rrethojnë Migingo, duke e bërë atë një qendër të vlefshme dhe unike peshkimi.

Çmimet e snookit të Nilit janë rritur me 50% në pesë vitet e fundit, sipas peshkatarit kenian Kennedy Ochieng, me peshqit e mëdhenj dhe me cilësi të lartë që kapin mbi 300 dollarë për kilogram në tregjet ndërkombëtare.

Në vitin 2004 Uganda filloi të dërgonte policë të armatosur dhe marinsat në Migingo për të taksuar peshkatarët dhe për t’u ofruar atyre mbrojtje nga hajdutët, ndërkohë që ishulli ishte ende pak i populluar.

Më pas, peshkatarët kenianë filluan të ankohen për ngacmime nga forcat ugande për, ndër të tjera, gjueti pa leje në ujërat e Ugandës. Si kundërpërgjigje, qeveria keniane vendosi marinsat në Migingo, duke i sjellë pothuajse në konflikt të dy kombet.

“Lufta më e vogël”
Ndërsa vendbanimet në ishullin shkëmbor filluan të lulëzojnë, Kenia dhe Uganda vendosën në vitin 2016 të formojnë një komitet të përbashkët për të përcaktuar kufirin, duke u mbështetur në hartat e viteve 1920. Megjithatë, asgjë nuk doli nga komisioni. Ndërkohë, ishulli administrohet bashkërisht nga të dy vendet, por tensionet herë pas here shpërthejnë, me peshkatarët vendas që e quajnë me vend madhësinë e ishullit “lufta më e vogël e Afrikës”.