Krijimi i lidhësit USB-C u motivua nga dëshira për të gjetur më në fund një zgjidhje për konfuzionin e krijuar nga moria e lidhësve të ndryshëm.

Ndryshimi më i madh që erdhi me serinë e re të telefonave inteligjentë iPhone 15 – kalimi nga porta e vjetër Lightning në portin standard USB-C, e solli këtë “lidhës universal” në qendër të vëmendjes si të dashamirëve të teknologjisë ashtu edhe të përdoruesve të zakonshëm.
USB-C u prezantua për herë të parë në vitin 2014 dhe që atëherë është bërë gjithnjë e më i pranuar në komunitetin e teknologjisë. Krijimi i tij u motivua nga dëshira për të gjetur më në fund një zgjidhje për konfuzionin e shkaktuar nga një mori lidhësesh të ndryshëm (3.5 mm fole kufjesh, VGA, USB…) me të cilat njerëzit kanë luftuar për më shumë se dy dekada.

Kjo është arsyeja pse vetë ideja për të prezantuar një lidhës unik “shpëtues” ishte një nxitje e madhe për USB-C.

Konektori i ri jo vetëm që eliminoi problemet me të cilat përballeshin USB-A dhe USB-B, por solli edhe mundësinë e transferimit të shpejtë të të dhënave, transferimit të sinjalit video dhe karikimit të baterisë përmes një kablloje të vetme. E gjithë kjo e bën atë shumë më të dobishëm dhe të përdorshëm se paraardhësi i tij.

Dhe ndryshe nga shumë prodhues që e kanë përqafuar gjithnjë e më shumë dhe e kanë prezantuar në pajisjet e tyre, vetëm Apple ka qëndruar larg deri më tani.

Arsyet mjedisore
Shumë mbështetës të prezantimit të një lidhësi të vetëm mbrojnë përdorimin e tij për shkak të reduktimit të sasisë totale të mbetjeve të krijuara nga kabllot e hedhura.

Kur kemi vetëm një kabllo, atëherë mund ta përdorim për aq kohë sa funksionon, në vend që ta hedhim me çdo pajisje që zëvendësojmë.

Fakti që çdo pajisje tani do të mbështesë të njëjtin lloj lidhësi do të thotë se ndoshta do të bëhet e parëndësishme nëse prodhuesit bashkojnë kabllot me pajisje.

Ndërsa mungesa e një kablloje në paketimin e telefonit ka të ngjarë të shqetësojë shumë njerëz, për të tjerët është një hap i madh përpara në reduktimin e mbetjeve, gjë që në fund të fundit ka të ngjarë të kontribuojë në reduktimin e efekteve të ndryshimeve klimatike.

Në përgjithësi, mund të konkludohet se USB-C është këtu për t’ua lehtësuar jetën njerëzve në mbarë botën që përdorin smartfonë dhe shumë pajisje të tjera.