Ushtri e pajisur mirë është një nga garantuesit kryesorë të sigurisë së Maqedonisë në kohë të tensioneve globale të lidhura me trazirat civile dhe terrorizmin, por edhe një nga parakushtet kryesore që ajo të kryejë me efikasitet hapat e saj në aleancën e NATO-s. Pajisja e ushtrisë maqedonase është e lidhur ngushtë me financat në dispozicion të shtetit, shkruan PRESSonline.al

Duke marrë parasysh faktin se Kuvendi i Maqedonisë po mban seancë për rishpërndarjen e zërave të buxhetit, me të cilën përveç rritjes së pagave dhe kontributeve në administratë, shkurtohen financat e disa ministrive, përfshirë edhe atë të mbrojtjes, janë parashikuar, lind dilema nëse shtrëngimi i rripit nga shteti rreth shpenzimeve mund të reflektojë në procesin e nisur të modernizimit të ushtrisë.

Gjegjësisht, me rishpërndarjen e zërave buxhetor, propozohet zvogëlim prej rreth 300.000.000 eurosh nga shpenzimet kapitale nëpër ministri në disa baza, ndërsa reduktim më i dukshëm vërehet pikërisht në fushën e mbrojtjes. Për këto arsye ka ulje të shpenzimeve edhe për Ushtrinë. (Adipex)

Një rënie më e ndjeshme vihet re në zërin e integrimit në NATO, që i referohet blerjes së pajisjeve dhe makinerive për 24,600,000 euro. Sipas mjeteve aktuale të planifikuara, është planifikuar një ulje prej 162 mijë eurosh për shërbimet komunale, ku përfshihet ngrohja, komunikimi dhe transporti.

Më tej, ulje e financave parashihet edhe për shpenzimet e udhëtimit dhe shpenzimeve ditore, ku parashihen 32.500 euro më pak, ndërsa shuma për shërbimet kontraktuale ulet për 308.000 euro.

Ministria e Mbrojtjes nuk ka dhënë një përgjigje të saktë se çfarë do të shkurtohet saktësisht, por bëjnë me dije se këto shkurtime dhe rishpërndarje miliona dollarëshe nuk do të ndikojnë në procesin e nisur për modernizimin e Ushtrisë dhe proceset e tjera që ndodhin në ministri.

– Bëhet fjalë për pajisje për të cilat ende nuk ka filluar procedura e prokurimit dhe duke pasur parasysh afatet ligjore, supozohet se kontratat që shkaktojnë implikime financiare nuk do të lidhen deri në fund të këtij viti buxhetor. Në rast nevoje, Ministria e Financave do të miratojë mjete për këtë qëllim – kanë thënë në Ministrinë e Mbrojtjes për “Sloboden Peçat”, përcjel PRESSonline.al

Nga aty bëjnë me dije se prokurimi i mjeteve luftarake më moderne “JLTV” dhe “Stryker” po ecën pa probleme në bazë të kontratave shumëvjeçare, si dhe të pajisjeve të tjera që konsiderohen si prioritet për modernizimin e Ushtrisë.

Siç specifikohet nga Ministria e Mbrojtjes me vendimin e propozuar për rishpërndarjen e fondeve ndërmjet përdoruesve buxhetorë, do të bëhet reduktim vetëm për zërin “480” që i referohet blerjes së pajisjeve dhe makinerive nga Buxheti i Ministrisë së Mbrojtjes për vitin 2023 në vlerën 1.517.305.000 denarë.

ARM do të marrë donacion prej mbi 70 veturash nga Norvegjia

Mbi 70 automjete ushtarake norvegjeze si donacion për ushtrinë maqedonase, njoftoi dje ministri norvegjez i mbrojtjes, Bjorn Arild Gram, në konferencën e përbashkët për shtyp në Shkup me ministren e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska. Në konferencën për media, ai foli për bashkëpunimin e kaluar në fushën e mbrojtjes mes dy vendeve, por edhe për atë që mund të bëhet në të ardhmen. Ai theksoi se Maqedonia e Veriut dhe Norvegjia po shënojnë 30 vjetorin e marrëdhënieve diplomatike të forta dhe pozitive, ndërsa lidhjet mes dy vendeve u forcuan edhe më shumë me pranimin e Maqedonisë së Veriut në NATO.

– Më lejoni të informoj kolegen time, ministren Petrovska, se Norvegjia po dhuron më shumë se 70 automjete ushtarake për Forcat e Armatosura të Maqedonisë së Veriut. Norvegjia gjithashtu mbështeti disa programe në sektorin e mbrojtjes në Maqedoninë e Veriut për promovimin e çështjeve gjinore, për një projekt për të luftuar korrupsionin, integritetin në mbrojtje. Presim që ky bashkëpunim të vazhdojë edhe në bashkëpunim me batalionin e inxhienerisë, si dhe në drejtim të stërvitjes dimërore, alpinizmit. Ne jemi gjithashtu pjesë e forcave ushtarake mjekësore ballkanike dhe folëm për integrimin e tyre edhe më shumë, për të forcuar bashkëpunimin mes forcave tona në rajon, theksoi ministri norvegjez në konferencën për shtyp në Ministrinë e Mbrojtjes.