Astronomët zbulojnë një yll të pazakontë ‘xhuxh’ të bardhë, të përshkruar si “me dy fytyra”.

Xhuxhët e bardhë janë bërthamat e djegura të yjeve të vdekur që dikur mund t’i kenë ngjan Diellit tonë. Për herë të parë, është zbuluar një version i dyanshëm i këtij lloji ylli, kur njëra anë e yllit është e përbërë nga hidrogjeni dhe tjetra nga helium. Shkencëtarët janë në mëdyshje nga zbulimi dhe planifikojnë të kryejnë vëzhgime të mëtejshme ose për të konfirmuar supozimet ekzistuese rreth yllit ose për të gjetur të dhëna të reja rreth përbërjes së tij unike.

Studiuesit pas zbulimit të ri, të cilët përshkruan gjetjet e tyre në një artikull në revistën Nature, përshkruajnë se si zbuluan se ylli përbëhet nga dy elementë të ndryshëm në të dyja anët.

“Sipërfaqja e xhuxhit të bardhë ndryshon plotësisht nga njëra anë në tjetrën,” shpjegon Ilaria Caiazzo, një studente doktorature në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni, e cila drejtoi studimin e ri. “Kur u tregoj vëzhgimet e mia njerëzve, ata thjesht habiten.”

Xhuxhi i bardhë i sapo zbuluar, i quajtur Janus sipas perëndisë romake me dy fytyra të gjithçkaje, u zbulua nga Objekti i Tranzicionit Zwicky (ZTF) në Observatorin Palomar të Caltech pranë San Diegos.

Vëzhgimet e mëtejshme treguan se ky yll rrotullohet rreth boshtit të tij çdo 15 minuta. Vëzhgimet e mëtejshme duke përdorur Observatorin WM Keck në Hawaii zbuluan fytyrat e pazakonta të dyfishta të xhuxhit të bardhë. Duke përdorur spektrometrin, ekipi gjeti hidrogjen në vend të heliumit në njërën anë dhe vetëm helium në anën tjetër./abcnews.al