Çdo vit, sidomos gjatë dimrit, problemi i ndotjes së ajrit bëhet i dukshëm dhe fjalë për fjalë. Banorët e kryeqytetit, por edhe të një pjese të madhe të qyteteve në brendësi, prej javësh thithin ajër të ndotur.

Gjendja më alarmante është në Shkup, veçanërisht në Lisicë, ndërsa stacionet matëse në Strumicë, Tetovë, Kërçovë, Ohër, madje edhe në Berovë, qytet që me dekada konsiderohej banjë ajrore, treguan ndotje ekstreme.

Krahas të dhënave nga stacionet matëse, të frikshme janë edhe shifrat që janë pasojë e drejtpërdrejtë e ndotjes. Pra, sipas hulumtimit të Dr. Mirjana Dimovska nga Instituti i Shëndetit Publik, në periudhën nga viti 2019 deri në vitin 2021, ajri i ndotur është shkaku i vdekjes së 3.828 deri në 4.175 qytetarëve.

Vdekshmëria atributive e vlerësuar që i atribuohet ndotjes së ajrit të ambientit në Republikën e Maqedonisë sillet nga 3828 deri në 4175 dhe normë prej 319,4 deri në 348,4 vdekje për 100.000 banorë për periudhën e analizuar 2019-2021, thuhet në studim.

“Pavarësisht tendencës rënëse të përqendrimeve të grimcave PM2.5, ka një rritje të vdekshmërisë së llogaritur t’i atribuohet për shkak të rritjes së vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet e shkaktuara nga shfaqja e pandemisë COVID-19, thotë Mirjana Dimovska nga Instituti i Shëndetit Publik.