Mr.Ali Hertica

Një i huaj i famshëm, pa karizëm, pa ideologji dhe pa përvojë politike, bëhet president i Federatës Ruse, një shtet që ka mijëra armë bërthamore, në tre muaj.Ai u bë president i përkohshëm në fund të dhjetorit të të njëjtit vit, kur Yeltsin u largua papritur. Ne do të donim të kalonim një moment për të reflektuar mbi fillimin e karrierës së tij blitz. Në këtë mënyrë ne shohim një sistem të tërë politik në punë, i cili ende thotë shumë për politikën aktuale në Rusi, veçanërisht për lakueshmërinë e politikës.

Putini është produkt i oligarkëve, industrialistëve jashtëzakonisht të pasur, të cilët, nëpërmjet fuqisë së tyre ekonomike, mbajnë edhe frenat politike, dhe më konkretisht të Berezovskit. Ishte ai që kërkoi një pasardhës për presidentin e sëmurë dhe të çmendur në emër të ‘familjes Jelcin’. Më e rëndësishmja, pas perandorisë së pushtetit të Jelcinit, familja mund të vazhdojë ose të paktën të mos përballet me shumë kundërshtime. Prandaj, besnikëria ishte fjala kyçe në kërkimin e një pasuesi. Kushdo që merrte postin më të lartë të Federatës Ruse duhej të ishte besnik ndaj klientëve të tij. Putini dukej se ishte një person i tillë.Tashmë në pozicionin e tij si shef i Shërbimit Federal të Sigurisë (FSB) ai tregoi se ishte shumë besnik ndaj ish-eprorit të tij, Sobchak. Kur e gjeti veten në këpucë të ngushta ligjore, Putin kreu një manovër pothuajse ushtarake për të riatdhesuar shefin e tij në Francë dhe për ta mbajtur atë jashtë duarve të juridiksionit rus. Kjo manovër, sado e pahijshme të na duket, u admirua shumë nga ‘familja’. Putini ishte gjithashtu modest dhe nuk dëshironte më shumë pushtet dhe sigurisht jo postin më të lartë në vend. Ai i dha përgjigjen perfekte Jelcinit kur sondati për herë të parë pasardhësin e tij për planet e Kremlinit. Putini u përgjigj me modesti dhe pasiguri se nuk e dinte nëse ishte gati për këtë detyrë të rëndësishme. Këto fjalë nuk tregonin asnjë dëshirë apo uri për pushtet – gjë që ishte shumë e rëndësishme psikologjikisht në sytë e Jelcinit. Ata që më parë treguan shumë se kishin ambicie presidenciale u pushuan nga puna pa luftë. Këtë fat, për shembull, e pësuan kryeministrat Chernomirdyn dhe Primakov. Përveç besnikërisë dhe modestisë, nevojitej vëmendje edhe për një çështje praktike të rrezikshme. Në fund të fundit, Jelcinit (dhe familjes së tij) do t’i jepej imunitet ligjor për veprimet e kryera gjatë mandatit të tij kur doli në pension. Putin u pyet nëse donte të bashkëpunonte. Në praktikë, kjo do të thoshte se Vladimir Putin duhej të përgatitej për të ndikuar politikisht në institucionet ligjore ruse dhe kështu të bënte shaka me ndarjen e pushteteve, një nga shtyllat e demokracisë perëndimore. Kështu funksionoi (dhe funksionon) sistemi politik rus.

Pasi u zgjodh një kandidat për të pasuar Jelcinin, lindi një vështirësi e dytë: zgjidhja e tij “demokratike” nga populli. Në pak muaj, Putinit iu desh të merrte shumicën e votave të popullit rus. Si mund të funksiononte kjo me dikë të etiketuar si Zotëri Askush edhe nga specialistë? Katër elementë kanë luajtur një rol të rëndësishëm në këtë.Para së gjithash, oligarkët dhe përsëri emri i Berezovskit por edhe i Gusinskit kishin monopolin e medias. Ata mund të bëjnë ose thyejnë dikë. Të gjitha ndalesat u tërhoqën për ta sjellë Putinin në rusin e zakonshëm. Pikërisht këtu Putin mësoi se sa të fuqishme ishin mediat në Rusi – një mësim që ai nuk do ta harronte gjatë mandatit të tij. Ai gjithashtu mësoi gjithçka për kompromisin politik, materialin kompromentues me të cilin mund të frikësosh dhe zhvatesh dikë. Së dyti, u themelua një lëvizje e orkestruar nga Kremlini. Ky ishte ‘Uniteti’ (Jedinstvo) ose ‘Birra’ (Mjedvyed), pas simbolit që mban këtë lëvizje në flamurin e saj. Në të njëjtën kohë, dhe ky është një shpjegim i tretë për popullaritetin në rritje të Putinit, Berezovsky kërkuan vendin për të marrë guvernatorët në anën e “Unitetit”.

Menjëherë një mësim për Putinin se fuqia e guvernatorëve nuk duhet nënvlerësuar. Së katërti, lufta e rifilluar në Çeçeni luajti një rol në garën e Putinit për në Kremlin. Në gusht dhe shtator 1999, kur Putini u emërua kryeministër, Rusia u trondit nga një duzinë shpërthimesh bombash në zemër të Moskës. Kremlini menjëherë dhe pa hetim e drejtoi në drejtim të Çeçenisë. Kjo ndikoi në ndjenjën e sigurisë së moskovitëve në një masë të tillë që ata mbështetën një fushatë të re kundër republikës rebele.

Fushata e dytë e luftës u mundësua gjithashtu nga një inkursion i çeçenëve ekstremistë të udhëhequr nga kryekomandantët Shamil Basayev dhe Khattab Saudit në Dagestanin fqinj. Këta kryengritës ekstremistë deklaruan se donin të krijonin një shtet islamik atje. Frika dhe ksenofobia e popullsisë ruse të nxitur nga kjo rezultoi në një thirrje për një dorë të fortë dhe të sigurt në Kremlin. Thirrjet për një “Pinochet rus”, kaq popullor kur gjenerali i ndjerë Lebed luajti një rol në politikën e Moskës, vetëm u intensifikuan.Bazuar në këta vektorë të popullaritetit, Kremlini nisi zgjedhjet parlamentare në janar 2000. Për habinë e të gjithëve, të gjitha pritjet e Kremlinit u përmbushën. Ashtu si me marifetin zgjedhor të Jelcinit në qershor 1996, Kremlini, me Berezovsky si spin doktor kryesor, arriti t’i jepte lëvizjes së tij dhe indirekt kandidatit të tij një rezultat të mirë. Njësia shënoi jashtëzakonisht mirë. Meqenëse Putin e mbështeti zyrtarisht lëvizjen, ai vrapoi në një vend për t’u zgjedhur president i Federatës Ruse.

Putin refuzoi të bënte fushatë në parim, duke thënë se ishte shumë i përkushtuar ndaj punës së tij si kryeministër për këtë. Tani ishte një çështje që të mos vonohej shumë dhe të përfitonte nga popullariteti i madh i Unity dhe veçanërisht Putinit për ta zgjedhur atë president. Zgjedhjet ishin planifikuar për në qershor 2000, por u çuan përpara në mars. Dhe përsëri loja e ngritur funksionoi!

Kundërshtarët si kryebashkiaku i Moskës Yuri Luzhkov dhe ish-kryeministri Yevgeny Primakov u tërhoqën nga zgjedhjet në minutën e fundit, duke i parë ato si një kauzë të humbur. Për më tepër, ata së shpejti do t’i bashkoheshin lëvizjes së Putinit. Putin fitoi zgjedhjet në raundin e parë me 53 për qind të votave. Ashtu si paraardhësi i tij Mikhail Gorbachev, Boris Yeltsin ishte popullor në Perëndim, por jo i dashur në shtëpi. Pas grushtit të shtetit të gushtit 1991, në të cilin Yeltsin dërgoi në mënyrë teatrale nxitësit në burg ose kreu vetëvrasje nga një tank, ai ishte jashtëzakonisht popullor si në Rusi ashtu edhe në Perëndim. Ai ishte, në fund të fundit, mbrojtësi i asaj që mund të bëhej një demokraci e re ruse. Vetëm kur Jelcin zbatoi planet e reformës ekonomike të Yegor Gaidar u bë e qartë se sa të rënda ishin pasojat sociale për popullsinë ruse.

Për shkak të lirimit të çmimeve, në një moment ka pasur edhe frikë nga uria në kryeqytet. Kjo u përkthye menjëherë në një rënie të mprehtë të popullaritetit të Jelcinit. Kur konflikti i tij me parlamentin e atëhershëm, i quajtur atëherë Sovjeti Suprem, u pazgjidh në vitin 1993, regjimi i Jelcinit u shndërrua në letargji: Rusia u bë një shtet ku ndodhi pak ose asgjë dhe popullsia mbeti e uritur për sa i përket reformave aktuale. Popullariteti i Jelcinit ra në nivelin më të ulët historik.

Prandaj, shansi për një rizgjedhje në vitin 1996 u vlerësua të ishte aq i vogël saqë forcat e vijës së ashpër brenda kampit të Jelcinit të udhëhequr nga Korzjakov sugjeruan që zgjedhjet të mos mbaheshin. Por kjo nuk ishte duke llogaritur grupin prej shtatë oligarkësh. Ata bënë një marifet zgjedhor. Me mbështetjen e kryeqytetit të tyre, ata i kthyen sondazhet zgjedhore në favor të Jelcinit brenda pak muajsh. Por nuk bëhej fjalë për popullaritetin afatgjatë të presidentit. Jelcin ishte gjithashtu më i sëmurë (dhe i dehur) sesa ishte në të vërtetë në krye të vendit të tij. Në këtë mënyrë u zhduk shtysa politike e regjimit. Përplasja e tregut të aksioneve të vitit 1998 ishte ringjallja e vdekjes. Tani ishte vetëm një çështje pritjeje për një pasardhës…

Megjithë veprimet e tij të guximshme gjatë grushtit të shtetit të gushtit të vitit 1991, Jelcin që atëherë ka shkatërruar pothuajse gjithçka. Ai shkaktoi kaos të pashembullt politik. Korrupsioni, shpërdorimi i pushtetit dhe intrigat politike ishin të përhapura. Shtetet kërkuan gjithnjë e më shumë të drejta, disa shantazhuan qendrën ose kërcënuan pavarësinë, siç bëri Republika Çeçene. Dhe burri ose gruaja e zakonshme në rrugë nuk dinin çfarë të mendonin, pjesërisht për shkak të mungesës së informacionit të fortë dhe për shkak të zhgënjimit. Sëmundja ekonomike, vetëdija për kaosin dhe humbja e prestigjit kombëtar dhe ndërkombëtar nxitën një thirrje për ndryshim. Dukej sikur kishte vetëm një opsion: “Poshtë Jelcin!” Kufiri i tolerancës ishte arritur dhe Jelcin ishte përgjegjës personalisht për këtë. Ndryshimi do të thotë përmirësim, u argumentua, sepse nuk mund të bëhej më keq.Ky arsyetim shpreh zemërim dhe naivitet në të njëjtën kohë. A nuk është naive të supozohet se çdo ndryshim është një përmirësim? A do të ishte në gjendje apo i gatshëm pasardhësi i Jelcinit të zgjidhte të gjitha problemet? Dhe si reagojnë votuesit e zemëruar? Votuesit e protestës shpesh ndjekin linja të çuditshme arsyetimi, të cilat shpesh çojnë në rezultate perverse zgjedhjesh (edhe pse kjo nuk është unike për Rusinë, shkencëtarët politikë në Flanders gjithashtu mund të thonë diçka për këtë). Shumë rusë deklaruan hapur se kishin ngopur me ‘demokraci’. Ata ishin qartazi të gatshëm të shkëmbenin një pjesë të lirisë së tyre për rendin dhe sigurinë.

Ky humor i shtyn disa komentues të krahasojnë Republikën e Weimarit të Gjermanisë të viteve 1920 dhe 1930 me Rusinë e sotme. Republika e Vajmarit atëherë barazohet me regjimin e Jelcinit. Ne të gjithë e dimë se çfarë pasoi Weimar, kështu që kjo nuk është shenjë e mirë për regjimin e Putinit. Por duhet të shtojmë menjëherë se krahasimet historike janë gjithmonë të meta dhe se historia NUK përsëritet. Është e vërtetë që në Rusi ka një shoqëri të frustruar dhe një popullsi që nuk po përfiton nga rritja ekonomike, kontrolli i plotë i mediave dhe nxitur urrejtjen ndaj të huajve, kryesisht kaukazianëve dhe kinezëve. Por Putini nuk po mbron një ideologji ksenofobike thjesht sepse nuk ka ideologji. Ai nuk posedon as karizmën që kishte lideri i Rajhut të Tretë.

Nuk ka as një ushtri të besueshme dhe të stërvitur mirë, por një ushtri shumë të bindur dhe të madhe. Së fundi, Shërbimi Federal i Sigurisë FSB nuk është një organizatë monopoliste. Unë gjithashtu dyshoj shumë nëse FSB-ja mund të krahasohet me policinë politike që ishte KGB-ja dhe, për ta zgjeruar krahasimin historik me Gjermaninë, me Gestapon apo SS. Pra, nuk duhet të jetë aq shpejt.