Kardiomiopatia hipertrofike (HCM) është një sëmundje në të cilën muskuli i zemrës bëhet i trashë (hipertrofizuar). Muskuli i trashur i zemrës mund ta bëjë më të vështirë për zemrën të pompojë gjakun.

Kardiomiopatia hipertrofike shpesh nuk diagnostifikohet sepse shumë njerëz me këtë sëmundje kanë pak, ose aspak, simptoma. Sidoqoftë, në një numër të vogël njerëzish me HCM , muskuli i trashur i zemrës mund të shkaktojë gulçim, dhimbje gjoksi ose ndryshime në sistemin elektrik të zemrës, duke rezultuar në ritme të parregullta të zemrës (aritmi) kërcënuese për jetën ose vdekje të papritur.

Simptomat

Shenjat dhe simptomat e kardiomiopatisë hipertrofike mund të përfshijnë një ose më shumë nga sa vijon:

-Dhimbje gjoksi, veçanërisht gjatë stërvitjes
Të fikët, veçanërisht gjatë ose menjëherë pas stërvitjes ose sforcimit
-Zhurmë zemre, të cilën një ofrues i kujdesit shëndetësor mund ta zbulojë ndërsa dëgjon zemrën
-Ndjenja e rrahjeve të shpejta, të rrahura ose të rrahura të zemrës (palpitacione)
-Frymëmarrje, veçanërisht gjatë stërvitjes

Kur duhet të shkoni te një mjek ose urgjencë

Një sërë gjendjesh mund të shkaktojnë gulçim dhe rrahje të shpejta dhe të forta të zemrës. Është e rëndësishme për të marrë një diagnozë të shpejtë, të saktë dhe kujdes të duhur. Shikoni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse keni një histori familjare të HCM ose ndonjë simptomë të lidhur me kardiomiopati hipertrofike.

Telefononi numrin tuaj të urgjencës lokale nëse keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme për më shumë se disa minuta:

-Rrahje të shpejta ose të parregullta të zemrës
-Vështirësi në frymëmarrje
-Dhimbje gjoksi

Shkaqet

Kardiomiopatia hipertrofike zakonisht shkaktohet nga ndryshimet në gjenet (mutacionet e gjeneve) që shkaktojnë trashjen e muskujve të zemrës.

Kardiomiopatia hipertrofike zakonisht prek murin muskulor (septum) midis dy dhomave të poshtme të zemrës (barkushet). Muri i trashë mund të bllokojë rrjedhjen e gjakut nga zemra. Kjo quhet kardiomiopati hipertrofike obstruktive.

Nëse nuk ka bllokim domethënës të rrjedhës së gjakut, gjendja quhet kardiomiopati hipertrofike joobstruktive. Megjithatë, dhoma kryesore e pompimit të zemrës (barkushja e majtë) mund të ngurtësohet. Kjo e bën të vështirë për zemrën që të relaksohet dhe zvogëlon sasinë e gjakut që barkushe mund të mbajë dhe të dërgojë në trup me çdo rrahje zemre.

Njerëzit me kardiomiopati hipertrofike gjithashtu kanë një rirregullim të qelizave të muskujve të zemrës (çrregullim i miofibrës). Kjo mund të shkaktojë aritmi te disa njerëz.

Faktorët e rrezikut
Kardiomiopatia hipertrofike zakonisht transmetohet përmes familjeve (të trashëguara). Njerëzit me një prind me kardiomiopati hipertrofike kanë një shans 50% për të pasur mutacionin gjenetik për sëmundjen.

Prindërit, fëmijët ose vëllezërit e motrat e një personi me kardiomiopati hipertrofike duhet të pyesin ofruesit e tyre të kujdesit shëndetësor për shqyrtimin e sëmundjes./CNA.al Burimi: Mayo Clinic.org