Pushtimi rus i Ukrainës u dënua nga një shumicë e madhe në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara (OKB). Gjithsej, 141 vende votuan pro dënimit. Vetëm 5, përfshirë Rusinë, votuan kundër dhe 35 abstenuan.

Ndër vendet që u deklaruan neutrale në lidhje me luftën në Ukrainë, ka disa si Kina dhe India, të cilat justifikuan rrugën e dialogut si mjetin kryesor për të arritur një zgjidhje. Nga Brukseli, Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë, Josep Borrell, ka “treguar me gisht” këto vende “neutrale” në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.

“Përballë agresionit, askush nuk mund të jetë neutral. Të jesh neutral do të thotë të jesh në anën e agresorit. Askush nuk mund të jetojë i sigurt në një botë ku përdorimi i paligjshëm i forcës është i normalizuar”, tha ai në një deklaratë të publikuar nga “Europa Press”.
Në të njëjtën kohë, Borrell mbrojti sanksionet e aplikuara ndaj ekonomisë ruse, të cilat janë të përqendruara në veton ndaj importeve dhe eksporteve të produkteve dhe lëndëve të para të ndryshme, ndër të cilat spikasin gazi dhe nafta nga Rusia.

Nga ana tjetër, Borrell ka detajuar se BE-ja ka kapacitete të mjaftueshme për të ofruar çdo lloj ndihme për Ukrainën, si dhe për të mbrojtur popullin e saj: “Ne u bëjmë thirrje të gjitha vendeve anëtare të OKB-së që të ndihmojnë Ukrainën duke bërë të njëjtën gjë”.

Ai pati ​gjithashtu një rekomandim për vendet “neutrale” në lidhje me luftën midis Ukrainës dhe Rusisë: “Unë ju bëj thirrje që të ndihmoni në përfundimin e luftës, të rivendosni sovranitetin e Ukrainës dhe të siguroni që pasojat globale, veçanërisht kriza e përshkallëzuar e ushqimit, të frenohen”.

Një tjetër pikë kyçe e fjalimit të Borrell në OKB ishte bllokada e Rusisë ndaj eksporteve të grurit të Ukrainës. Si pasojë e kësaj bllokade që prek shumë vende të botës, pasi Ukraina është eksportuesi kryesor në botë i drithërave, Borrell ka siguruar se BE-ja ka ndarë ndihma për disa vende afrikane.