Sot shënohet dita e shenjtorëve, vëllezërve Kiril dhe Metodi, të cilët të cilët njihen si iluministë, krijues të alfabetit dhe gramatikës dhe për veprën e tyre misionare për mësimin e shkrim-leximit dhe shpërndarjen e ortodoksizmit në zhvillimin kulturor të të gjithë sllovenëve.

Ata kanë lindur në Selanik, në familjen e një shërbëtori bizantin. Babai i tyre, Lev, ka qenë ndihmës i komandantit në rajonin e Selanikut, ndërsa nëna e tyre Marija vinte nga një familje e respektuar.

Sllavët nuk kishin shkronja në atë kohë, kështu që Cirili duhej të përpilonte një alfabet dhe të përkthente librat e nevojshëm në sllavisht. Për hartimin e këtij alfabeti të parë sllav (glagolitik), për përkthimet e para nga greqishtja në sllavisht, Cirili përdori gjuhën e sllavëve maqedonas nga Selaniku dhe rrethina.

Cirili vdiq në Romë më 27/14 shkurt 869 dhe sot reliket e tij varrosen në kishën romake të Shën Klementit. Metodi vdiq më 19/6 prill 885 dhe u varros në kryeqytetin Moravian Velegrad. Pas vdekjes së Metodit, nxënësit e tij mbetën pa mbrojtje. Gorazdi humbi, disa nga studentët u shitën si skllevër, të tjerët u dëbuan në jug. Shenjtorët Klementi dhe Naumi vazhduan punën e mësuesve të tyre në bregun e liqenit të Ohrit në qytetin antik të Ohrit.

Në përputhje me Ligjin për festat në vend, 24 maji – Dita e edukatorëve sllavë, vëllezërve Kiril dhe Metodi, është festë kombëtare dhe ditë jopune për të gjithë qytetarët.