Mr.Ali Hertica

Demokracia është zvogëluar gjithnjë e më shumë në dekadat e fundit në favor të tregut dhe të ashtuquajturës efikasitet të qeverisjes. Si rezultat, e ashtuquajtura e majta është e çuditshme dhe madje etiketohet si “konservatore” nga qeveritë e sotme të krahut të djathtë. Është koha për të shqyrtuar në mënyrë autokritike se ku është braktisur gabimisht mendimi politik për logjikën e menaxhimit. Është gjithashtu koha që të merren seriozisht veprimet e vogla alternative të qytetarëve, ‘revolucionet e vogla’ dhe të fillojmë të flasim me ta. Çlirohuni nga mosbesimi i qytetarëve dhe njihni fuqinë e nismave të mbijetesës jashtë tregut. Ky është një projekt progresiv.Në librin e tij të fundit Përtej Demokracisë (2014), Luc Huyse diskuton gjerësisht mangësitë e zhvilluara historikisht të sistemit aktual të demokracisë përfaqësuese ose parlamentare. Në mënyrën e rreptë por edhe disi të kujdesshme që është karakteristik për të, ai vë në dukje daljet nga shinat që kërcënojnë të vrasin demokracinë aktuale:

-kultura e rrëmbimit (e quajtur edhe fjalë për fjalë si ajo nga Huyse) e ekonomisë financiare, e cila në afat të shkurtër, në interes të grupit të vogël të aksionarëve ndërkombëtarë, kërcënon ekonominë reale dhe prosperitetin e vendeve të tëra nëpërmjet lojërave të fatit spekulativ të pakufizuar. , e cila është asnjë trup nuk mund të kontrollohet më. Marrëveshjet transatlantike në tubacion premtojnë të ndjekin një rrugë të ngjashme me opsionet e politikave të trojkës së BE në vitet e fundit.

– ndërlidhja e politikanëve të lartë dhe korporatave ekonomike, si rezultat i së cilës grupi 1% i hedh me parashutë politikanët e vet në poste të larta, u siguron atyre ekspertë dhe më vonë i përfshin përsëri në bordet drejtuese të korporatave të tyre. Ose, siç e karakterizoi fuqishëm Stiglitz (2011): sundimi i 1%, nga 1% dhe për 1%. sensacionalizmi i medias i ndjeshëm ndaj tregut, i cili konkurron në rënie me njëra-tjetrën dhe kështu lidh një audiencë që nuk është më e vetëdijshme për realitetin, pavarësisht kanaleve të shumta të informacionit që ekzistojnë: lobet e biznesit të naftës, monopoli i Microsoft-it, kontrolli i të gjitha shteteve dhe popujve dhe liderëve të tyre me anë të teknologjisë TIK, etj., në këtë epokë informacioni nuk çon më në diskutime serioze midis dhe me të gjithë qytetarët e botës për varfërimin e lëndëve të para, pamenaxhueshmërinë e pabarazive të mëdha, të nevojshme dhe me të gjithë qytetarët e botës, ndryshim real drejt një ekonomie ‘post-karbonit’. Përkundrazi, divorcet, faktet e ndryshme për figurat kryesore, por edhe fantazitë rajonaliste mbizotërojnë debatin në media dhe shpërfillin me kujdes zërin e ‘burrit apo gruas së zakonshme’. Deri në zgjedhjet e ardhshme.

Në këtë botë, demokracia, siç u themelua dhe është rritur në kontekstin e shtetit-komb, mbetet jetim, e cila për rrjedhojë humbet edhe fuqinë dhe tërheqjen e saj. Huyse bën thirrje që demokracia të forcohet përsëri, qoftë edhe vetëm sepse është forma më e keqe e qeverisjes që njerëzimi ka krijuar. Por gjithashtu, ajo demokraci më në fund po fiton njëfarë stabiliteti në Amerikën Latine, për shembull, ndërkohë që po gromësirë​​prapa në mërzi në Perëndimin e begatë.Ai tregon për politikën mashtruese të Britanisë së Madhe dhe Holandës, secila prej të cilave kohët e fundit lançoi një politikë në të cilën qytetarët do të kishin më shumë fjalë në fusha të shumta. Më pas dukej sikur demokracia do të forcohej këtu. Në të dyja rastet, këto janë projekte brenda një politike neoliberale, të cilat në të njëjtën kohë synojnë kursime në mirëqenien sociale dhe arsimin dhe duan të lënë tregun të luajë aty ku vepronte shteti. Në një situatë pabarazie të fortë (Britania e Madhe është ndoshta shoqëria më e dyfishtë në Evropën Perëndimore) kjo çon në përjashtimin çnjerëzor të të gjithë atyre që nuk konsiderohen mjaft interesant nga ‘tregu’. Për më tepër, komodifikimi i shërbimeve është gërryer deri në atë masë sa të drejtat, të cilat (që nga Lufta e Dytë Botërore) iu dhanë përfundimisht të gjithë qytetarëve, po gërryhen dhe po bëhen privilegje për ata që mund të përballojnë shërbimet. Politika këtu abdikon plotësisht në favor të ‘menaxhimit’ dhe një opsion politik i këtyre dy vendeve të ashtuquajtura demokratike shfaqet si një lëvizje qartësisht jodemokratike kundër popullit të saj.Huyse përmend ‘revolucionet e vogla’ si një zhvillim të mundshëm pozitiv, të cilin e përmenda në një punë të mëparshme dhe që doja të shihja më të njohur nga përfaqësuesit politikë të vendeve tona (Pinxten, 2013). Vala e re e kooperativave, iniciativat e bashke mbeshtetjes qe po shfaqen ne numer te madh qe kur neoliberalizmi pushtoi me shume shoqerite tona. Neoliberalizmi është një lëvizje ideologjike që pothuajse tërësisht i nënshtron njerëzit ndaj ekonomisë; edhe ajo politike po bëhet tani një degë e interesave ekonomike të grupeve të caktuara. Stiglitz (2011) dhe Graemer (2014), pas shumë të tjerëve tashmë, kanë treguar se si politikanët më të rëndësishëm në botë që nga Reagan dhe Thatcher janë punësuar gjithnjë e më shumë nga 1%: kjo i ndihmon ata në fushatat e tyre të shtrenjta zgjedhore, të mbështetur nga lobet përkatëse. gjatë mandatit të tyre dhe më pas përfundojnë në një ose më shumë borde drejtuese të të njëjtit 1% pas mandatit të tyre. Si rezultat, politikanët më të fuqishëm janë bërë gjithnjë e më shumë pionierë dhe bashkëpunëtorë të grupeve të aksionerëve që drejtojnë të ashtuquajturin globalizim. Së paku, puna e gjerë analizuese e Piketty (2014) tregon se drejtimi i nevojshëm politik i zgjerimit të hendekut të pabarazisë që nga vitet 1980 (me qeveritë e para neoliberale të Reganit dhe Thatcher) po rezulton veçanërisht i suksesshëm për elitën e re ekonomike. . Fakti që financimi i ekonomisë tani po sulmon ekonominë reale dhe në të njëjtën kohë po realizon edhe një dualizim të ri në Perëndimin e begatë nuk është problem për elitën e vogël të pasur për momentin, sepse nuk ka kontroll mjaftueshëm të fuqishëm dhe as. një kundërforcë e fortë politike mund të ndalojë spiralen e pamatur negative.ndal: kostot e një rënieje të tregut të aksioneve për momentin paguhen nga shtetet, dhe për rrjedhojë nga popullsia.

Roli i vjetër i kontrollit politik mbi jetën ekonomike është ende i pamjaftueshëm. Lidhja e politikës me strukturën shtetërore, duke përfshirë edhe sistemin zgjedhor, është bërë një handikap i vërtetë në këtë aspekt: ​​që nga Lufta e Dytë Botërore ne jemi rrëshqitur me shpejtësi drejt ‘shtetit post-sovran’ (Delanty, 2010) i cili po transferon gjithnjë e më shumë detyra. në nivele më të larta dhe/ose struktura më të ulëta dhe për rrjedhojë gjithnjë e më pak të aftë për të përmbushur rolin e drejtimit dhe kontrollit politik. Në praktikë, strukturat më të larta (lloji BE, FMN, G20) kontrollohen kryesisht nga grupet e lobit të punësuar nga korporatat më të mëdha (Leggett, 2014). Strukturat e ulëta, si qytetet dhe bashkitë dhe shoqëria e tyre civile, kërkojnë gjithnjë e më shumë të kufizojnë pushtetin e tyre autonom në raport me strukturat shtetërore, në mënyrë që të paktën të përpiqen të sigurojnë mbijetesën e qytetarëve. Për shkak të varësisë politike dhe buxhetore të qyteteve dhe bashkive nga shteti, si dhe operacioneve shterruese të aktorëve kryesorë financiarë nga autoritetet vendore, kjo nuk është aspak e vetëkuptueshme. Rezultati neto i të gjitha këtyre proceseve (pa dyshim mes të tjerave) është se politikanët bëhen gjithnjë e më të pafuqishëm dhe i ashtuquajturi treg (në fakt oligopolet e korporatave të mëdha) bëhet shumë dominues.

Në këtë kontekst, ndjej se në tre dekadat e fundit – në kohën e instalimit të shoqërisë neoliberale – nuk kemi parë praktikisht asnjë protestë, asnjë rezistencë të organizuar politike kundër neoliberalizmit. Derisa befas veprimet e Occupy Wall Street dhe Indignados, përveç Pranverës Arabe (për të përmendur vetëm disa) mund të preknin shkurtimisht mediat. Nëse këto veprime do të çojnë apo jo në ndryshime strukturore nuk është një çështje këtu. Që më në fund pati një protestë politike, e cila u duk se befasoi edhe partitë e gjelbra në pushtet dhe ato socialdemokrate, është pika që dua të them. Është e qartë se grupet progresive sot nuk e dinë se çfarë të bëjnë me ato shenja rezistence, me sindikatat që përpiqen të lidhen. Megjithatë, ato nuk u ndoqën nga partitë politike.Por ekziston një formë e dytë e rezistencës, dhe ajo ka vazhduar për të paktën dy dekada. Të frymëzuar nga ndryshimet ekologjike, nga varfërimi i lëndëve të para, nga pasojat e dëmshme të ndryshimeve klimatike dhe nga migrimi progresiv i grupeve të biznesit shpesh fitimprurës drejt vendeve me paga të ulëta, ne po shohim rritje në rritje në projektet dhe rrjetet e tranzicionit, pavarësisht nëse janë apo jo. marrin formën e kooperativës. Pikërisht kundër këtyre nismave drejtohet skepticizmi për të cilin flet Huyse. Këto ‘revolucione të vogla’ janë thjesht duke ngatërruar në margjina, dëgjoj në leksione. Ose: a do të vazhdojë të ekzistojë e gjitha? Ose: ky është reagimi i ‘çorapeve të leshit të dhisë’, apo jo? Ose më në fund: a është kjo efikase dhe e fuqishme në përgjigje.Nuk dua të përgënjeshtroj asnjë nga këto komente. Së pari, është ende herët për këtë, por përndryshe refuzoj të reagoj në mbrojtje. Mund t’i referohem përsëri rritjes së madhe të djegies, depresionit ose vetëvrasjes në rajonet tona ) dhe të bëj pyetjen nëse kjo duhet parë si ‘dëm kolateral’ i efikasitetit të pretenduar? Apo ndoshta si pasojë e frikacakëve të administratorëve që ndihmojnë në fryrjen e erës neoliberale dhe nuk duan të vënë në dyshim marrëdhënien e tyre (“nuk ka alternativë”)… Por a është kjo ‘alternativë’…