Senatori amerikan, Rob Portman, bashkëkryetar i grupit parlamentar të Ukrainës, tha të dielën se dërgimi i avionëve luftarakë në Ukrainë, përfshirë MiG-29, është thelbësor pasi Rusia intensifikon sulmet e saj ndaj vendit.


“Ajo që kemi dëgjuar drejtpërdrejt nga ukrainasit është se ata i duan shumë. Ata duan aftësinë për të pasur kontroll më të mirë mbi qiejt në mënyrë që t’u japin atyre një shans për të luftuar”, tha Portman, një republikan nga Ohio, për CNN.

Pentagoni tha javën e kaluar se SHBA-ja ishte kundër një plani polak për transferimin e avionëve luftarakë në Ukrainë përmes SHBA-së dhe një baze ajrore gjermane “në këtë kohë”.

CNN raportoi më parë se anëtarët e NATO-s kanë shprehur shqetësime se ofrimi i avionëve luftarakë për Ukrainën – edhe nëse bëhet në mënyrë dypalëshe – mund të perceptohet nga Rusia si aleanca që përfshihet drejtpërdrejt në luftë.

Këshilltari për sigurinë kombëtare, Jake Sullivan, tha të dielën se SHBA-ja është e përqendruar në sigurimin e sistemeve të tjera anti-ajrore që mund të ndihmojnë ukrainasit të bëjnë përparim.

“Dhe për mua, ju e dini, Vladimir Putin dhe rusët duket se po thonë se gjithçka është në shkallë përshkallëzimi dhe megjithatë ata po përshkallëzohen çdo ditë duke ardhur në Ukrainë me këto armë”, deklaroi ai.

“Pra, ndërsa ato përshkallëzohen, ajo që populli ukrainas kërkon është vetëm aftësia për të mbrojtur veten. Jepuni atyre mundësinë që të përpiqen të ndalojnë një pjesë të kësaj epërsie ruse për sa i përket fuqisë ajrore për të qenë në gjendje të shpëtojnë jetë dhe shpresojmë që të përfundojnë me një zgjidhje paqësore për këtë”.