Rusia ka publikuar pamje të reja rrëqethëse të raketës së saj bërthamore hipersonike Zircon me shpejtësi 7000 mph që mund ta godasë Londrën në pesë minuta.


Kremlini e kishte quajtur më parë armën vdekjeprurëse, e cila mban një kokë luftarake konvencionale ose bërthamore, “të pandalshme”.

Pamjet e mëposhtme tregojnë një raketë Zircon ose Tsirkon duke u gjuajtur, duke treguar se si Presidenti rus mund të niste një sulm bërthamor hipersonik në Perëndim.

Video që tregon raketën duke u gjuajtur nga fregata Admiral Gorshkov në Detin e Bardhë u zbulua mes kërcënimeve të fshehura të Putinit dhe zyrtarëve të tij të lartë për të bërë luftë bërthamore nëse ndonjë vend ndërhyn me pushtimin e tij në Ukrainë.

Rusia e ka paralajmëruar vazhdimisht Perëndimin se do të përballet me “pasoja të patreguara” nëse sfidohet.

Në orët e para të 24 shkurtit, Putin paralajmëroi për “pasojat që nuk i keni hasur kurrë në historinë tuaj”, duke aluduar dukshëm në gatishmërinë e tij për të përdorur një sulm bërthamor.

Zircon është duke u vënë në shërbim të shpejtë këtë vit pas asaj që Putin i ka përshkruar si teste të suksesshme.

Ekspertët rusë thonë se raketa “nuk ka analoge” në Perëndim.

TV Zvezda – një kanal në pronësi të ministrisë ruse të mbrojtjes – tha për pamjet: “Karakteristikat e fshehta të raketës hipersonike ruse Zircon janë zbuluar…

“Shpejtësia e raketës hipersonike Zircon është aq e lartë sa që pengon sistemin e mbrojtjes ajrore të kundërshtarit të zbulojë ndikimin e saj në kohë. “Në fakt, nisja e tij do të dihet vetëm pasi objektivi të jetë goditur”.

Raketa gjithashtu ka “trajektore të ndryshueshme” për të shmangur zbulimin, raportoi televizioni.

“Askush nuk do ta shohë lëshimin e raketës apo fluturimin e saj. Ata do të shohin vetëm kur raketa të godasë objektivin”, tha komandanti i fregatës, kapiteni i rangut të parë Igor Krokhmal.

“Një objektiv sipërfaqësor, një objektiv bregdetar. Unë nuk mendoj se do të ketë asgjë për ta kundërshtuar këtë në vitet e ardhshme.”

Putin tha në dhjetor: “Zircon janë raketat tona më të reja të lëshuara nga deti në objektivat detare dhe tokësore.

“Testimet janë kryer me sukses, pa të meta”.

“Kjo është një ngjarje e madhe për vendin tonë, një hap i rëndësishëm në përmirësimin e sigurisë së Rusisë, në rritjen e aftësisë (tonë) të mbrojtjes”.

Tani është në “prodhim serial”, dhe ai e ka quajtur më parë armën “me të vërtetë të pashembullt … në botë”.

Ndërsa pamjet janë publikuar vetëm tani, besohet se datojnë nga dhjetori, dhe ndoshta janë mbajtur qëllimisht për më vonë për të shkaktuar të dridhura nëpër Perëndim.

Në atë kohë, Putini ishte mburrur me një lëshim të shpejtë, por asnjë pamje nuk u publikua.

Nisja e fundit përkoi me lëshimin e raketës Kalibr nga e njëjta luftanije. Zirkoni është përshëndetur nga televizioni shtetëror i Moskës si arma e zgjedhur e Putinit për të zhdukur qytetet amerikane në rast të një konflikti atomik.