Në një kishë katolike greke ukrainase në Lviv, vetëm 80 km nga Polonia, qindra faltorë mblidhen për të kujtuar të rënët, shkruan BBC. Vetëm dy javë pas kësaj lufte, presidenti i Ukrainës thotë se më shumë se 1300 ushtarë ukrainas janë vrarë.


Sirenat e sulmit ajror ndërpresin shërbimin, por shumë prej besimtarëve që janë mbledhur mëngjesin e kësaj të diele vazhdojnë të luten. Të tjerë vrapojnë poshtë në kriptën e kishës, e cila tani shërben edhe si bunker nga bombardimet e mundshme ruse.

Konflikti ndihet sikur po afrohet rrezikshëm me këtë pjesë të vendit, e cila është kthyer në një vend të shenjtë dhe një stacion kalimi për në Evropë për dhjetëra mijëra njerëz që ikin nga luftimet që kanë tronditur veriun, lindjen dhe jugun e Ukrainës.

Qytetarët e Lvivit thonë, megjithëse bazat ushtarake rreth tyre po shënjestrohen gjithnjë e më shumë nga raketat ruse, ata shpresojnë se qyteti i tyre – një vend i trashëgimisë botërore të UNESCO-s – do të kursehet nga shkatërrimi siç ishte, për mrekulli, gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Por ata gjithashtu nuk kanë iluzione për potencialin për dhunë katastrofike dhe thonë se po përgatiten veten nëse lufta arrin në pragun e tyre.