Në fjalime, intervista dhe artikuj të gjatë, Presidenti Vladimir V. Putin i Rusisë dhe bashkëpunëtorët e tij të ngushtë kanë telegrafuar një fiksim të veçantë për Ukrainën.  Teza e Kremlinit thotë se ukrainasit janë “një popull” me rusët, që jetojnë në një shtet të dështuar të kontrolluar nga forcat perëndimore të vendosura për të ndarë dhe pushtuar botën post-sovjetike. 


Ukrainasit, të cilët rrëzuan një president miqësor ndaj Rusisë në vitin 2014 dhe janë gjithnjë e më shumë në favor të lidhjes së vendit të tyre me institucionet perëndimore, do të kërkonin kryesisht të ndryshojnë.  Por, bindja e Putinit gjen një vesh pranues në mesin e shumë rusëve, të cilët e shohin veten të lidhur ngushtë me Ukrainën nga brezat e lidhjeve gjuhësore, kulturore, ekonomike, politike dhe familjare. 

Rusët shpesh e shohin Kievin, tani kryeqytetin ukrainas dhe dikur qendrën e Kyivan Rus mesjetar, (Rusisë Kivjane) si vendlindjen e kombit të tyre.  Shkrimtarët e njohur në gjuhën ruse, si Nikolai Gogol dhe Mikhail Bulgakov, erdhën nga Ukraina, si dhe revolucionari komunist Leon Trotsky dhe lideri sovjetik Leonid Brezhnev. 

Gjuha ukrainase është gjuha zyrtare e Ukrainës, por rusishtja – e cila është e lidhur ngushtë – ende flitet gjerësisht.  Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, tani flet ukrainisht në publik, por fillimisht fitoi famë si një komedian në gjuhën ruse që performoi në të gjithë ish-Bashkimin Sovjetik. 

Për z.Putin – dhe shumë rusë të tjerë – konflikti me Ukrainën ka të bëjë me një psikikë të lënduar kombëtare, një padrejtësi historike që duhet korrigjuar.  Një nga ish-këshilltarët e tij, Gleb O. Pavlovsky, në një intervistë e përshkroi pikëpamjen e Kremlinit për Ukrainën si një “traumë të mbështjellë me një traumë” – shpërbërja e Bashkimit Sovjetik shoqëruar me ndarjen e një kombi që rusët prej kohësh e shihnin si thjesht një zgjatje  të tyre. 

Putin ka vite ankesash për atë që ai e sheh si tejkalim perëndimor në Evropën Lindore dhe Ukraina ka qenë objekt i dekadave të përpjekjeve të Kremlinit për ta mbajtur atë nën ndikimin e Moskës. 

Putin argumenton gjithashtu se një prani më e madhe ushtarake perëndimore përfaqëson një kërcënim ekzistencial për Rusinë.  Raketat bërthamore të vendosura atje, ka thënë ai, do të jenë në gjendje të arrijnë në Moskë vetëm me disa minuta paralajmërim.  Zyrtarët amerikanë thonë se Shtetet e Bashkuara nuk kanë plane të bazojnë raketa të tilla në Ukrainë.

Kujtim Kasami