Kujtesa e askujt nuk është e përsosur. Për shembull, a mendoni se ka ekzistuar mbushja e sipërme e Stouffer-it? Apo se kishte një seri librash për fëmijë të quajtur “Arinjtë Berenstein?”


Në realitet, asnjëra nga këto referenca nuk është e saktë. Stouffer nuk ka bërë kurrë mbushje sobë dhe librat në fakt njihen si “Arinjtë Berenstain”. Por nëse i keni marrë gabim këto detaje, mos u ndjeni shumë keq – një studim i kujtesës i vitit 2020 në revistën Psychological Science zbuloi se, kur iu kërkua të kujtonin informacionin, 76% e të rriturve bënë të paktën një gabim të dallueshëm.

Megjithëse saktësia e kujtesës e pjesëmarrësve të studimit ishte përgjithësisht “shumë e lartë”, me rreth “93-95% të të gjitha detajeve të verifikuara” të sakta, hulumtimi thekson se kujtesa e një personi nuk është e pagabueshme. Gjërat që nuk kanë ndodhur kurrë, ose ngjarjet që janë ngatërruar me kalimin e kohës, mund të bëhen reale në kokën e dikujt dhe njohuritë mund të shtrembërohen ose ngatërrohen.

Ky është themeli i “efektit Mandela”.

Efekti Mandela është kur shumë njerëz besojnë se diçka ka ndodhur kur, në realitet, nuk ka ndodhur kurrë. Këto grupe janë të bindur se mund të kujtojnë një incident ose përvojë specifike, edhe kur është dukshëm e pasaktë.

Emri i referohet një kujtese të rreme masive që përfshin shumë njerëz që pranojnë se kujtojnë Nelson Mandelën që vdiq në burg gjatë viteve 1980. Në fakt, Nelson Mandela vdiq në shtëpinë e tij në vitin 2013.

Termi u krijua nga Fiona Broome, një e vetëshpallur “konsulente paranormale”, pasi ajo u bë e vetëdijshme se njerëz të tjerë ndanë kujtimet e saj për Mandelën që po vdiste ndërsa ishte i burgosur.

Efekti Mandela përdoret tani për të përshkruar një memorie të rreme kolektive që, megjithëse e rreme, është bërë e vërtetë në mendjet e shumë njerëzve.

Në përgjithësi, këto kujtime bazohen në kulturën popullore. Dy nga shembujt më të njohur përfshijnë njerëzit që e kujtojnë gabim ngjyrën e një pakete me një shije të veçantë rostiçeri, ose besojnë se shfaqja “Looney Tunes” quhej në të vërtetë “Looney Toons”.

Pra, pse ndodh kjo? Pse njerëzit që nuk janë takuar kurrë mund të ndajnë të njëjtin keqkuptim?

“Efekti Mandela duket se është i lidhur ngushtë me një numër fenomenesh të njohura të kujtesës,” tha Tim Hollins, një profesor i psikologjisë eksperimentale pranë Universitetit Plymouth në Britaninë e Madhe.

Hollins emërtoi tri lloje të ngjashme të fenomeneve të lidhura me kujtesën: “kujtesa e rreme”, e cila është krijimi i një kujtese që nuk ndodhi; “gabimet burim-memorie”, që është kur dikush harron burimin e vërtetë të një kujtese; dhe “inflacioni i imagjinatës”, që është tendenca për të besuar se diçka është reale sa më shpesh ose më gjallërisht të imagjinohet.

Hollins gjithashtu vuri në dukje disa elemente sociale si shembuj se sa të gabueshme mund të jenë kujtimet tona, të tilla si “konformiteti Asch”, që është kur njerëzit përputhen me një pikëpamje për t’u përshtatur me një grup, dhe “efekti i keqinformimit”, i cili përshkruan një tendencë që kujtimet e njerëzve të ndryshojnë bazuar në mësimet ose përvojat e mëvonshme.

Megjithatë, Hollins beson se fenomeni që përputhet më afër me efektin Mandela është ai i “kujtesës së thellë”, që është kur dikush ka një ide të përgjithshme për diçka, por nuk mund të mbajë mend domosdo specifikat.

“Është relativisht e lehtë të shpjegohet se sa njerëz mund të arrijnë në të njëjtat gabime të kujtesës, edhe nëse janë krejtësisht të pavarur,” tha Hollins për Live Science. “Për shembull, shumë prej tyre duket se janë “kujtime thelbësore” të përshtatura për t’iu përshtatur besimeve ose njohurive ekzistuese të njerëzve.”

Një shembull i zakonshëm i efektit Mandela lidhet me “Curious George”, një personazh i librit për fëmijë që u shfaq për herë të parë në vitet 1940 dhe mungesën e bishtit të tij.

“Të kujtosh Curious George si bisht pasqyron faktin që shumica e majmunëve kanë bisht”, tha Hollins. “Nëse ju kujtohet thelbi – është një majmun – pse nuk do ta kujtoni atë që kishte një bisht?”

Megjithatë, ndërsa ekzistojnë shpjegime të ndryshme për efektin, dhe megjithëse ka prova që kujtimet tona nuk janë plotësisht të sakta dhe mund të ndryshojnë me kalimin e kohës, disa që kanë përjetuar efektin Mandela janë të bindur se ai është në të vërtetë dëshmi e ekzistencës së universeve paralele.

Hollins beson se ky është një rast i disa njerëzve që nuk janë të gatshëm të pranojnë kur e kanë gabim.

“Njerëzit priren të mbi-besojnë kujtimet e tyre, edhe kur përballen me provat,” tha Hollins. “Ndoshta është një formë e mbrojtjes së egos ose njohjes konjitive.”

Hollins tha se njerëzit zgjedhin të besojnë se kujtesa e tyre e gabuar është dëshmi e universeve paralele për të “shpjeguar” se si ata mund ta konsiderojnë veten në të njëjtën kohë se kanë një kujtesë të fortë, ndërsa përballen me prova për të kundërtën.

Pra, a ka ndonjë shans që efekti Mandela mund të jetë dëshmi e universeve paralele?

“Jo. Është e pakuptimtë,” përfundoi Hollins.