Presidenti Stevo Pendarovski sot mbajti fjalim në Forumin Ndërkombëtar për Mbrojtjen e Refugjatëve, të organizuar nga Qendra për të Drejtat e Refugjatëve dhe Migracionin pranë Fakultetit Juridik “Justiniani i Parë” në Universitetin “Shën Cirili e Metodi” në Shkup, në bashkëpunim me Zyrën e UNHCR-së në Maqedoninë e Veriut dhe Institutin Ndërkombëtar për të Drejta Humanitare nga San Remo.

“Kjo konferencë është një shembull i fortë i multilateralizmit dhe bashkëpunimit ndërkombëtar shumë të nevojshëm. Konfliktet, terrorizmi, pandemia, paqëndrueshmëria socio-ekonomike dhe financiare vazhdojnë të prishin mënyrën e jetesës në mbarë botën. “Ata vazhdojnë të kërcënojnë të drejtat dhe liritë e njeriut, duke shkaktuar katastrofa humanitare e përmasa të mëdha dhe një numër të paprecedentë refugjatësh – njerëz që kanë nevojë për mbrojtje ndërsa ikin nga persekutimi për shkak të racës, fesë, kombësisë, anëtarësimit në një grup të caktuar shoqëror ose opinionit politik”, theksoi Pendarovski.

Shtetet, siç potencoi presidenti, e kanë përgjegjësinë kryesore kur bëhet fjalë për mbrojtjen e refugjatëve dhe të drejtave të njeriut. Prandaj, shtoi, duhet të marrim drejtimin në plotësimin e obligimeve të ndërmarra me Marrëveshjen Globale për Refugjatët dhe Forumi Global për Refugjatë.

“Si nënshkruese e Konventës nga viti 1951 dhe përmes bashkëpunimit shumëvjeçar me UNHCR-në, Maqedonia e Veriut tregoi solidaritet me refugjatët nga shumë konflikte në historinë më të re. Nga luftërat e ish Jugosllavisë në vitet e 90-ta të shekullit të kaluar deri në qindra mijë që e kaluan vendin në vitet 2015 dhe 2016 – pa ndërprerë kemi punuar për t’u siguruar mbrojtje atyre njerëzve dhe të mbesim mbështetës të fuqishëm në përgjegjësinë e ndarë në nivel global, tha shefi i shtetit.

Pendarovski theksoi se pas rënies së Kabulit prej më parë, të udhëhequr nga ndjenja e obligimit moral dhe solidaritetit, duke i konfirmuar obligimet tona ndërkombëtare në pajtim me traditën tonë, menjëherë e shpallëm gatishmërinë tonë të pranojmë refugjatë afganë.

KOVID-19, siç theksoi presidenti, i sfidon mënyrat tona të jetesës në shumë nivele, ndërsa në të njëjtën kohë na shtyn drejt rishqyrtimit të qëndrimeve tona për aspekte të ndryshme të jetës. Megjithatë, në asnjë rast nuk duhet të lejojmë që pandemia të shërbejë si arsyetim për mungesën e solidaritetit.

“Në këto vite sfidash të mëdha, do të na duhet një partneritet dhe solidaritet më i fortë dhe më i thellë. Në këtë drejtim, do të jetë thelbësore që ekspertët dhe akademikët e shquar, si dhe praktikuesit me përvojë të gjerë në këtë fushë, të na japin rekomandime se çfarë mund të bëjnë së bashku shtetet, shoqëria civile, sektori privat dhe të gjithë njerëzit e vullnetit të mirë. në terren për mbrojtjen e refugjatëve në mënyrë që të zgjerohen mundësitë për të arritur tek ata që kanë nevojë në ditët e trazirave”, tha Pendarovski.