Ngrica e lehtë zakonisht nuk do të shkaktojë ndonjë dëm në bimët e jashtme. Sidoqoftë, një ngricë e fortë, e cila zakonisht arrin midis dhjetorit dhe shkurtit, në fakt mund të ‘vrasë’ bimët.


Kjo është për shkak se mund të shkaktojë dëme të mëdha në muret e qelizave, si dhe të shkaktojë dehidrim.

Për fat të mirë, ka hapa që kopshtarët mund të ndërmarrin për të ndihmuar në parandalimin e kësaj.

Ekspertët në Baby Bio thanë: “Me përfundimin e temperaturës duke marrë një kthesë për të ftohtin, ne mund të presim që ngrica e parë e dimrit të shfaqet menjëherë, kështu që tani është koha për të ndërmarrë disa hapa të thjeshtë për të mbrojtur bimët tuaja. Sigurisht, niveli i mbrojtjes që u nevojitet bimëve tuaja do të varet nga speciet dhe vendndodhja”.

“Disa bimë të buta mund të vyshken brenda natës, ndërsa bimët më të forta mund t’i mbijetojnë disa ngricave. Në përgjithësi, çdo temperaturë nën -2 gradë është mjaft e ftohtë për të dëmtuar edhe bimët më të forta”.

“Nëse keni specie bimore të buta si begoniet, rekomandohet gjerësisht t’i zhvendosni ato në ambiente të mbyllura nëse është e mundur në një zonë të freskët dhe pa ngrica si një verandë ose serë gjatë gjithë dimrit. Sigurisht, kjo mund të mos jetë e mundur për bimët e vendosura mirë, kështu që në vend të kësaj siguroni izolim duke mbështjellë disa shtresa leshi ose mbështjellës flluskë”.

Mbulesa me flluskë është një material izolues i lirë që mund t’i ndihmojë bimët të kalojnë dimrin. Këshillohet që ta hiqni pasi temperaturat të fillojnë sërish të rriten.