Ndërsa rritemi, lëkura jonë pëson ndryshime dhe trajtimi i kujdesit të lëkurës që ndjekim kërkon vëmendje të veçantë.


Pse; Thatësira, ndjeshmëria dhe linjat e holla janë vetëm disa nga shenjat që e bëjnë më të theksuar pamjen e tyre me kalimin e viteve dhe duhet të përballemi me to. Kjo për faktin se lëkura jonë humbet proteinat strukturore dhe lipidet, ndërsa në të njëjtën kohë funksioni i barrierës epidermale zvogëlohet. Ky rregull vlen për fytyrën tonë si dhe për trupin dhe veçanërisht duart.

Po, ndërsa rritemi, kemi më shumë gjasa të vërejmë se duart tona thyhen më shpesh. Pra, është shumë e rëndësishme t’i kushtojmë një rëndësi të veçantë kësaj pjese të trupit tonë dhe të mos mungojë kremi i duarve.

Pse duhet t’i kushtojmë gjithmonë kujdes të veçantë lëkurës së duarve tona:

Funksioni i barrierës zvogëlohet natyrshëm me kalimin e kohës, pasi shohim një reduktim në shumë pjesë të përbërësve strukturorë të lëkurës. Për shembull, ne humbasim lipide dhe substanca higroskopike, të tilla si pllaka, squalene dhe acidi hialuronik. Të gjithë këta elementë me kalimin e kohës tregojnë një ulje të prodhimit të tyre. Përveç kësaj, vërejmë një varfërim të antioksidantëve, si koenzima Q10, të cilën lëkura jonë e krijon natyrshëm. Përveç kësaj, mikrobioma e lëkurës ndryshon me kalimin e kohës (siç ndodh gjatë gjithë jetës suaj) dhe kjo është për shkak të shumë faktorëve. Ndryshimet hormonale, ulja e prodhimit të sebumit dhe mënyra jonë e jetesës janë disa prej tyre.

Edhe nëse një grua po kalon menopauzë, ajo mund të shohë ndryshime të rëndësishme. Me uljen e hormoneve tona, zvogëlohen edhe funksionet që ato kryejnë për të ruajtur shëndetin dhe vitalitetin e lëkurës. Reduktimi i funksioneve të djersës, sebumit dhe imunitetit, janë ndryshime të rëndësishme që bëhen të dukshme në sipërfaqen e lëkurës sonë.

Një faktor shtesë katalitik është fakti që duart tona kanë më shumë ekspozim natyral dhe mjedisor se pjesët e tjera të trupit tonë dhe kështu bëhen pika më e ndjeshme.

Për të ndihmuar lëkurën e duarve tona duhet t’u kushtojmë vëmendje përbërësve që përdorim

Idealisht duhet të kërkojmë një krem ​​me vajra dhe gjalpë të trashë, të pasur për ta mbajtur lëkurën tonë të hidratuar dhe të butë. Gjalpi Shea dhe vaji i farës ‘moringa’ janë dy zgjedhje të shkëlqyera që përmbajnë acide yndyrore dhe ndihmojnë në forcimin e barrierës.

Së fundmi, është mirë të kërkojmë përbërës shtesë, si antioksidantë, për të përmirësuar aftësinë e lëkurës sonë për të luftuar radikalet e lira, për të “zbardhur” njollat ​​e moshës, por edhe për të reduktuar shenjat e plakjes së parakohshme. Vitaminat C, E, niacinamidi dhe koenzima Q10 janë zgjedhjet më të forta dhe më të njohura.