Mbi 85 për qind e njerëzve, makina e të cilëve udhëton jashtë rrugës në ujë vdes, dhe vetëm në Evropë, rreth 400 njerëz në vit vdesin në këto rrethana.


Edhe pse të gjitha aksidentet rrugore janë të frikshme, ato ku makina përfundon në ujë janë një tmerr i vërtetë, pasi pasagjerët shpesh bllokohen në një veturë dhe fillojnë të bëjnë panik.

Të dish se çfarë të bësh në situata të tilla mund të duket e parëndësishme tani, por nesër ata mund të shpëtojnë jetën tënde, jetën e të dashurve tuaj ose kalimtarët që ke hasur, transmeton lajmi.net.

Edhe nëse makina është zhytur plotësisht, situata nuk humbet për shkak të xhepit të ajrit në makinë, thjesht duhet të qëndroni të pastër dhe të ndiqni këto këshilla, pasi makinat zakonisht fundosen midis 30 sekondave dhe dy minutave:

Bëhuni gati për të goditur

Sapo të kuptoni se si automjeti rrëshqet nga rruga dhe fluturoi në ujë, përgatituni. Është më mirë të vendosni të dy duart në pozicionin “nëntë dhe tre”, përkatësisht, në një drejtim të akrepave të orës. Ndikimi mund të aktivizojë kutitë e ajrit, kështu që pozicionet e tjera mund të shkaktojnë lëndime. Jastëkët zakonisht fryhen brenda 0.04 sekondave pas fillimit. Pas kësaj, qëndroni të qetë dhe mendoni se çfarë duhet të bëni më tej.

Lironi rripin

Nëse pasagjerët ose fëmijët e tjerë janë me ju, së pari zgjidhini rripat e tyre. Rripi gjithashtu duhet të përdoret për orientim nëse makina tashmë është zhytur nën ujë dhe lokalizoni se ku janë dyert dhe dritaret dhe mendoni se në cilën anë do të shkoni për të dalë në sipërfaqe. Zakonisht pjesa e përparme e makinës mbytet më shpejt, kështu që mbani në mend.

Provoni të hapni një dritare

Menjëherë pasi të keni hyrë në ujë, përpiquni të hapni dritaren – elektronika në të duhet të jetë funksionale rreth 3 minuta pas kontaktit me ujë. Dritaret zakonisht janë më të lehta për t’u hapur sesa dyert – pasi ato shpesh bllokohen menjëherë pasi uji i mbulon ato pjesërisht, dhe përveç kësaj hapja e derës do të përshpejtojë fundosjen.

Nëse nuk mund ta hapni dritaren, ju keni mundësinë e thyerjes – dritaret anësore dhe të pasme janë më të mirat. Ju mund të përdorni objekte më të rënda, të tilla si gur, çekan, por edhe telefona celularë dhe çelësa. Është e rëndësishme që ju të godisni qendrën e dritares me grusht. Sapo ta shkatërroni, shtyni copat e qelqit në këmbët tuaja për të pastruar shtegun.

Lëvizja nga makina është e mundur vetëm pasi të keni barazuar presionin

Ndërsa ka ende ajër në makinë, merrni frymë ngadalë dhe thellësisht dhe përqendrohuni në atë që do të bëni më tej. Merrni frymë thellë për herë të fundit dhe mos hapni më gojën dhe drejtohuni nga dritarja.

Notoni sa më shpejt që të keni mundësi

Përdorni këmbët për të larguar veten nga makina dhe për të marrë kohë dhe për të kursyer energji.

Nëse e humbni sensin e drejtimit, lëvizni drejt dritës ose flluskave. Nëse uji është i akullt, gjeni vendin ku makina theu akullin. Kur të dilni nga makina, menjëherë shikoni për kalimtarët të cilët do të thërrasin për ndihmë, dhe ju takon juve të përpiqeni të ngroheni derisa të arrijë ambulanca.