Një shqiptar 30 vjeçar nga Kosova është dënuar të premten në Linz të Austrisë me pesë muaj burgim për shkak se ishte përpjekur të siguronte dokumente false për atentatorin e terrorit në Vjenë, rast i cili ndodhi me 2 nëntor të vitit të kaluar.

Sipas kësaj aktakuze terroristi vjenez dëshironte të udhëtonte në Siri pesë muaj para atentatit. Ai prej muajsh ishte në paraburgim gjatë hetimeve kundër ndihmëseve dhe bashkëpunëtorëve të K.F. i quajtur tashmë si terroristi i Vjenës.

Periudha e gjykimit për një dënim me kusht për të është zgjatur në pesë vjet. Ndërkohë, ai është liruar nga akuzat për anëtarësim në një grup terrorist dhe organizatë kriminale.

Sipas aktakuzës, terroristi i Vjenës thuhet se i ka kërkuar të pandehurit dokumente false për të udhëtuar në Siri dhe për t’iu bashkuar IS -it. Ky dyshim mbështetet nga një transferim i datës 14 maj 2020, kur K.F. supozohet se i kishte transferuar të pandehurit 1400 euro.

Gjithnjë sipas aktakuzës thuhet se një shok i burgosur i vëllait të tij kishte kontakte me terroristin K.F., shkruan krone.at.

Mirëpo vet i pandehuri i cili ishte ilegalisht në Austri pas dënimit me burg prej gjashtë vitesh për disa precedentë të tjera penale, kishte thënë në gjykatë se nuk di asgjë për prejardhjen e atentatorit. Si përfundim, marrëveshja me një falsifikator në Itali nuk u realizua.

„Ai donte dokumente, unë doja para“

Prokurori nuk e beson në atë që thotë. “Një organizatë si IS ka nevojë për një infrastrukturë të caktuar. Dhe i pandehuri u përpoq ta vinte në dispozicion.” I pandehuri iu kundërpërgjigj: “Ai donte një dokument dhe unë doja para”, shkruan krone.at.

Pas vendimit përfundimtar, shqiptari është liruar. Ai kishte vuajtur tashmë pesë muajt e paraburgimit.

Sipas krone.at, i pandehuri pas lirimit nga aktgjykimi, do të dëbohet për në Kosovë.