Ky asteroid nuk është një kërcënim për Tokën, por për NASA -n është një mundësi e mirë për të mësuar se si mund të merret me objekte që janë shumë më të rrezikshme.


Pak a shumë, shumica e njerëzve e kanë parë filmin “Armageddon” dhe ata me siguri do të kenë thënë se “mirë, këto janë vetëm filma”. Jo, ato nuk janë bërë vetëm në filma.

NASA po përgatitet të fillojë misionin e parë për të “devijuar” një asteroid nga Toka. Ajo dëshiron ta largojë atë nga rruga e tij … duke ulur një anije kozmike mbi të.

Skenari është i vërtetë, këtu nuk do të ketë Liv Tyler dhe Ben Affleck, por ne po flasim për sistemin e “mbrojtjes planetare” të agjencisë hapësinore, i cili dëshiron të jetë gati për të parandaluar tokën nga një skenar që kemi parë vetëm në filma.

Rreth 4,700 nga trupat qiellorë janë konsideruar “potencialisht të rrezikshëm” nga NASA, e cila ka një plan veprimi në rast se dikush i afrohet mjaftueshëm Tokës.

Astrofizikantët e tij do të testojnë modelin e tyre për herë të parë më vonë këtë vit, kur ata lëshojnë një anije kozmike – një raketë SpaceX – dhe e vendosin atë në një mënyrë përplasjeje, me një hënë të vogël të quajtur “Binjakët B” dhe orbiton një asteroid më të madh të quajtur “Binjakët A”.

Nisja e misionit DART është planifikuar për 23 nëntor, me anijen kozmike që përgjon “Binjakun B” në shtator 2022.