Zëvendëskryeministri malazez Dritan Abazoviç është shprehur se lufta e ashpër kundër krimit e korrupsionit do të zvogëlonte shumë mundësinë e konflikteve në rajon, gjë që sipas tij, më pas mund të sillte edhe një pajtim mes kombeve.

Ai e tha këtë në një konferencë të organizuar nga e përjavshmja britanike The Economist në Shkup, dhe shtoi se Mali i Zi kishte ndaluar kontrabandën e cigareve, e cila ishte konsideruar si një “projekt shtetëror” për 30 vjet, në nëntë muaj.

“Sipas disa vlerësimeve, mbi 20 përqind e të gjitha cigareve në Bashkimin Evropian dhe Britaninë e Madhe vinin nga Mali i Zi dhe përmes Portit të Tivarit. Për më tepër, udhëheqësit e klaneve më të mëdha kriminale janë arrestuar ose janë në kërkim, ndërsa strukturat e mëparshme që kishin mbështetjen e adresave të caktuara shtetërore u prishën,” tha Abazoviç.

Ai shtoi se u kapën 1.4 ton kokainë, kapja më e madhe e kokainës në historinë e Ballkanit Perëndimor.

“Por, e gjithë kjo është vetëm fillimi i punës sonë, vazhdimi i së cilës nuk është i mundur pa votën e këshillit të ri prokurorial dhe reformën e zyrës së prokurorit,” tha Abazoviç.

Ai tha se çdo krizë është gjithashtu një shans i ri.

“Unë besoj se vendet e Ballkanit Perëndimor duhet të kuptojnë përfundimisht se vetëm solidariteti, bashkëpunimi ekonomik, integrimi dhe mirëkuptimi i sinqertë mund të sjellin përparimin e dëshiruar. Ne duhet ta kalojmë fokusin nga temat negative, të cilat helmojnë hapësirën publike çdo ditë, në ato që janë vërtet të rëndësishme, të cilat kanë të bëjnë me ndërtimin e institucioneve të pavarura, shpërndarjen më të mirë të drejtësisë, lidhjet infrastrukturore, si dhe luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit”, Tha Abazoviç.

“Ndrysho sjelljen!

Duke folur për perspektivën evropiane të Ballkanit Perëndimor, ai tha se “retorika jonë duhet të jetë në përputhje me fjalët tona”.

“Nëse vërtet duam që vendet tona të bëhen anëtare të plota të BE-së dhe të jetojnë në përputhje me vlerat evropiane, ne duhet të ndryshojmë mënyrën se si sillemi. Ne nuk mund të shohim armiq në kufijtë tanë, por miq dhe partnerë në detyrën e ndërtimit të një rajoni ekonomikisht më të fortë,” tha ai.

Qëllimi i Malit të Zi, tha Abazovic, është t’i bëjë kufijtë të padukshëm, të përmirësojë lëvizshmërinë dhe të rindërtojë urat e shkatërruara të miqësisë midis vendeve të Ballkanit Perëndimor.