Vjen valë e re në Maqedoni, shtimi i të infektuarve është fillimi i valës vjeshtë-dimër, paralajmëron epidemiologu Dragan Danillovski.

Sipas tij, për shkak të mosrespektimit të masave shëndetësore dhe protokolleve të fushatës, mund të rritet edhe më tej numri i të infektuarve.

“Në Maqedoni po vjen një valë e re. Tashmë po kalojmë atë që po ndodh me vendet fqinje. Ne nxituam pak në atë valë verë-vjeshtë. Ajo që po ndodh tani është fillimi i një vale vjeshtë-dimër. Mendoj se niveli i imunizimit në popullatën tonë është mbi 60 ndoshta 70 për qind.

Ndërsa moti ftohet, të gjitha takimet zhvillohen në ambiente të mbyllura. Në fushatën zgjedhore askush nuk i respektoi masat. E gjithë kjo gjithashtu rezulton në shfaqjen e sëmundjeve të reja.

Kjo rritje eksponenciale nënkupton një përshpejtim gradual të numrave dhe një tendencë që numrat të dyfishohen. Në një siguri të tillë që jemi, për mua është e paqartë pse në rast të një kërcënimi të tillë, në vend që të qëndrojnë apo të ashpërsohen masat, autoritetet tona i lehtësojnë masat”, thotë Danillovski për “Tv 24”.