Dielli gjithmonë mbush Tokën me grimca të magnetizuara të njohura si era diellore. Fusha magnetike e planetit tonë në masë të madhe parandalon që kjo erë elektrike të shkaktojë më shumë dëme në Tokë dhe banorët e saj, por ndonjëherë – rreth një herë në shekull – ajo erë përshkallëzohet në një stuhi diellore dhe kërkimet e reja të paraqitura në SIGCOMM 2021 paralajmërojnë se pasojat e një hapësire kaq ekstreme moti mund të jetë katastrofike sipas mënyrës sonë moderne të jetesës,.

Një stuhi e fortë diellore mund ta hedhë botën në një “apokalips të internetit”, e cila mund të lërë pjesë të mëdha të shoqërisë pa rrjet për javë dhe ndonjëherë muaj, tha Sangita Abdu Giotti nga Universiteti i Kalifornisë në një studim të ri.

“Ajo që më bëri vërtet të mendoj për këtë është se ne pamë me pandeminë (kovidin) sa e papërgatitur ishte bota. Nuk kishte asnjë protokoll për t’u marrë me të në mënyrë efikase dhe e njëjta gjë është e vërtetë me elasticitetin e internetit. Infrastruktura jonë nuk është gati për ngjarje diellore në shkallë të gjerë”, tha Giotti për Wired.com.

Pjesë e problemit është se stuhitë ekstreme diellore (të njohura edhe si shpërthime në masë koronare ose shpërthime koronare) janë relativisht të rralla – shkencëtarët vlerësojnë se moti ekstrem në hapësirë ​​ka të ngjarë të godasë Tokën drejtpërdrejt me 1.6-12 përqind në dekadë, sipas punës së Giotti.

Vetëm dy stuhi të tilla janë regjistruar në historinë e kohëve të fundit – një në 1859, tjetra në 1921. Një incident i mëparshëm, i njohur si ngjarja Carrington, krijoi një shqetësim kaq të madh gjeomagnetik në Tokë saqë telat e telegrafit u ndezën dhe aurora – zakonisht të dukshme vetëm në polet – u vu re në Kolumbinë ekuatoriale. Edhe stuhitë e vogla mund të kenë pasoja – në mars 1989, njëri e hodhi të gjithë Quebec në errësirë ​​për nëntë orë.
Sot, qytetërimi njerëzor mbështetet më shumë në internetin global dhe pasojat e mundshme të një stuhie të madhe gjeomagnetike në infrastrukturën e re nuk janë hetuar mirë, siç theksoi Giotti.