Presidenti rus Vladimir Putin është gati të ndalojë luftën në Ukrainë me një armëpushim të negociuar që njeh vijat aktuale të fushëbetejës, thanë katër burime ruse për Reuters, duke thënë se ai është i përgatitur të luftojë nëse Kievi dhe Perëndimi nuk përgjigjen.


Tre nga burimet, të njohur me diskutimet në rrethin e Putinit, thanë se lideri veteran rus kishte shprehur zhgënjimin ndaj një grupi të vogël këshilltarësh për atë që ai i sheh si përpjekje të mbështetura nga perëndimi për të penguar negociatat dhe vendimin e presidentit ukrainas Volodymyr Zelensky për të përjashtuar bisedimet.

“Putini mund të luftojë për aq kohë sa të duhet, por Putini është gjithashtu gati për një armëpushim – për të ngrirë luftën”, tha njëri nga katër burimet e Reuters, i cili është burim i lartë rus që ka punuar me Putinin dhe ka njohuri për bisedat e nivelit të lartë në Kremlin.

Ai, si të tjerët të përmendur në këtë artikull, foli në kushte anonimiteti duke pasur parasysh ndjeshmërinë e çështjes.

Për këtë rast, Reuters foli me gjithsej pesë persona që punojnë ose kanë punuar me Putinin në një nivel të lartë në botën politike dhe të biznesit. Burimi i pestë nuk komentoi mbi ngrirjen e luftës në vijat aktuale të frontit.

Zëdhënësi i Putinit, Dmitry Peskov, në përgjigje të një kërkese për koment, tha se shefi i Kremlinit e kishte bërë të qartë vazhdimisht se Rusia ishte e hapur për dialog për të arritur qëllimet e saj, duke thënë se vendi nuk dëshiron “luftë të përjetshme”.

Ministria e jashtme dhe e mbrojtjes e Ukrainës nuk iu përgjigjën pyetjeve.