Charles Esler kaloi më shumë se 50 vjet duke jetuar pas dyerve të mbyllura në spital, pavarësisht se nuk ishte shumë mirë. Charles, i cili ka një paaftësi të lehtë të të mësuarit dhe epilepsi, u dërgua për herë të parë në spital kur ishte 10 vjeç.


Ai i tha BBC se kishte “kaluar shumë ditëlindje” në spitale dhe nuk i pëlqente të ishte i mbyllur, pa liri. Motra e tij Margo tha se ajo kishte luftuar që Charles të transferohej në një vend ku ai mund të ishte i pavarur dhe vitin e kaluar, në moshën 62-vjeçare, ai më në fund mori çelësat e banesës së tij për herë të parë.

“Familja e tij luftoi për vite për t’i gjetur një vend të përshtatshëm,” tha David Fleming nga bamirësia mbështetëse, Richmond Fellowship Scotland. “Fatkeqësisht disa njerëz ngecin në sistem.”

Një hetim i BBC ka zbuluar se qindra njerëz me aftësi të kufizuara në të mësuar janë ende të bllokuar në spitale ose jetojnë qindra kilometra larg familjes.Kjo është pavarësisht se politikat e qeverisë për dekada e bëjnë të qartë se të gjithë duhet të zhvendosen nga institucionet me qëndrim afatgjatë dhe në shtëpitë e tyre. Dy vjet e gjysmë më parë, qeveria skoceze premtoi të zhvendoste “shumicën” e njerëzve në shtëpitë e tyre deri në mars 2024.

Megjithatë, shifrat e reja të marra nga BBC tregojnë se shifrat në spitale janë rritur. Një kërkesë për Lirinë e Informacionit zbuloi se numri i personave me aftësi të kufizuara në të mësuar në spital është rritur nga 173 në 191 që nga vera e kaluar.

Kujdestarët e Charles thanë se rasti i tij vërtetoi se të gjithë mund të mbështeteshin për të jetuar në komunitet.