Dhomat e Specializuara të Kosovës (DhSK) në Hagë kanë marrë vendim që të vazhdojnë masën e paraburgimit për ish-presidentin e Kosovës, Hashim Thaçin, ish-kryetarin e Kuvendit, Kadri Veselin, dhe ish-deputetin, Ismet Bahtjarin.


Në vendime të veçanta për Thaçin dhe Veselin, trupi gjykues ka konstatuar se ende ekzistojnë rreziqe që ata të pengojnë procesin gjyqësor.

“Më 15 prill 2024, Trupi Gjykues, me vendime më vete për secilin, vazhdoi paraburgimin e Kadri Veselit dhe Hashim Thaçit. Trupi gjykues theksoi se vazhdon të ekzistojë rreziku i pengimit të procesit dhe i kryerjes së akteve penale, i cili mund të zvogëlohet vetëm me monitorimin e komunikimeve që përdoret në objektin e paraburgimit të DHSK-së.”

Doyle shtoi se në rastin e Thaçit, trupi gjykues ka identifikuar se ai ka ndarë informacione rreth dëshmive të dëshmitarëve të mbrojtur me vizitorët, dhe ka dhënë udhëzime të caktuara një vizitori për t’i kaluar një dëshmitari të ardhshëm.

“Në këtë kontekst, në rastin e z. Thaçi Trupi Gjykues përsëriti konstatimet e mëparshme se duket se z. Thaçi u tregoi vizitorëve informacion të nxjerrë gjatë dëshmive të dëshmitarëve të mbrojtur dhe se dokumentet sugjerojnë se ai i dha një vizitori jo të privilegjuar udhëzime për t’ia kaluar një dëshmitari të ardhshëm të ZPS-së në lidhje me mënyrën dhe përmbajtjen e dëshmisë që do të jepte ai dëshmitar”, u shpreh ai.

I pyetur për vendimin ndaj Ismet Bahtjarit, Doyle konfirmoi se Gjykatësi i Procedurës Paraprake ka vlerësuar se paraburgimi është ende i arsyeshëm, veçanërisht për shkak se Bahtijari ka motivet, mjetet dhe mundësinë për të penguar procesin dhe për të manipuluar provat.

Përveç kësaj, Doyle informoi se “kërkesa e Veselit për leje për apelimin e vendimit mbi pranimin e disa provave është refuzuar nga trupi gjykues, i cili ka vërejtur mungesën e provave për ndonjë padrejtësi.”

Ndërsa, në lidhje me rastin e Pjetër Shalës, Doyle bëri të ditur se deklaratat përmbyllëse janë dëgjuar dhe trupi gjykues e ka shpallur çështjen të mbyllur, duke shtuar se vendimi i gjykimit do të shqiptohet brenda njëzetenjëdhjetë ditëve.

Në përfundim, Doyle theksoi se Apeli ka hedhur poshtë apelimin e Haxhi Shalës kundër vendimit për paraburgimin e tij dhe theksoi se “versioni publik i vendimit për rishikimin e paraburgimit të Ismet Bahtjarit është publikuar.”

Dhomat e Specializuara të Kosovës vazhdojnë të mbajnë informime javore çdo të enjte për të njoftuar opinionin mbi zhvillimet e reja në lidhje me procedurat gjyqësore, njofton Telegrafi.

Info-shtesë

Në Gjykatën Speciale aktualisht janë duke u zhvilluar disa gjykime ndaj ish-eprorëve të lartë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Deri më tani, gjykata ka dënuar ish-eprorin e UÇK-së, Salih Mustafa me 22 vjet burgim për krime lufte si dhe janë shqiptuar dënime për pengimin e drejtësisë për dy ish-figura të Organizatës së Veteranëve të UÇK-së, Hysni Gucati dhe Nasim Haradinaj.

Ndër gjykimet që po vazhdon është edhe ai ndaj Veselit, ish-kryeparlamentarit Jakup Krasniqi, ish-presidentit të Kosovës, Hashim Thaçi, dhe ish-deputetit Rexhep Selimi.

Ata kanë një aktakuzë të përbashkët për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit, akuza që i kanë mohuar.

Dhomat e Specializuara dhe Zyra e Prokurorit të Specializuar hetojnë krimet e pretenduara të pjesëtarëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, të kryera kundër pakicave etnike dhe rivalëve politikë që nga janari i vitit 1998 deri në dhjetor të vitit 2000.

Gjykata është themeluar në vitin 2015 nga Kuvendi i Kosovës dhe është pjesë e sistemit gjyqësor të Kosovës, por vepron me personel ndërkombëtar dhe ka selinë në Hagë.