Punët “më të lehta” që mund të merrni në Austri, nëse nuk flisni gjermanisht

Në shumë raste, qëndrimi juaj në Austri lidhet drejtpërdrejt me të pasurit një punë – nëse jo për një leje qëndrimi, të paktën për pagesën e faturave. Por, cilat janë punët e hyrjes “më të lehta” për të marrë nëse jetoni në Austri edhe nëse nuk flisni gjermanisht?

Austria është një vend i mrekullueshëm për të jetuar, por shumë të drejta dhe përfitime lidhen drejtpërdrejt me të pasurit një punë. Të qenit i punësuar do t’ju japë të drejtën për të pasur qasje në kujdesin shëndetësor publik dhe do të kontribuojë në vitet e nevojshme që ju të korrni disa përfitime sociale, duke përfshirë papunësinë, për shembull.

Një punë mund të kërkohet gjithashtu për disa lloje lejesh qëndrimi dhe, natyrisht, u nevojiten shumicës së njerëzve për të paguar faturat e tyre në fund të muajit, transmeton albinfo.at.

Cilat lloje të punëve janë “më të lehta” për t’u marrë (jo domosdoshmërisht më të lehtat për t’u bërë) kur kërkoni për herë të parë punë, veçanërisht nëse nuk flisni shumë mirë gjermanisht?

Shërbime dhe katering

Austria është një vend shërbimesh dhe turistike, me shumë vende pune të lidhura me ato fusha, veçanërisht gastronominë. Të dhënat e fundit tregojnë se kishte pothuajse 30,000 vende pune në sektorët e shitjeve, transportit dhe shërbimeve në mars të vitit 2023 të regjistruara në AMS, shërbimi publik i punësimit në Austri.

Megjithatë, jo të gjitha vendet e punës shpallen menjëherë në AMS, kështu që numri pritet të jetë shumë më i lartë, shkruan thelocal.at.

Ata që kërkojnë një punë, veçanërisht nëse nuk flasin aq mirë gjermanisht, mund të provojnë kompanitë e dërgesave si Lieferando ose Foodora (e njohur më parë si Mjam). Ata ofrojnë lloje të ndryshme të kontratave të punës, paguajnë një minimum në orë (plus ju merrni këshillat tuaja) dhe ndjekin rregulloret e marrëveshjes kolektive – që do të thotë që ju merrni sigurim. Megjithatë, ju duhet një leje për të punuar në Austri.

Në mënyrë të ngjashme, punët në bare dhe restorante janë një opsion i mirë fillestar. Nuk është e pazakontë të shohësh vende me postime pune në dyer dhe faqe interneti dhe në shumë raste, ato nuk kërkojnë një nivel të lartë të gjermanishtes. Zinxhirët e ushqimeve të shpejta si McDonald’s njihen për qindra vende të lira pune, dhe baret shpesh kërkojnë njerëz me aftësi të mira të gjuhës angleze – nuk është e nevojshme gjermanishtja.

Opsione të tjera përfshijnë dyqane dhe supermarkete të mëdha, ku shpesh nevojitet ekuipazhi, duke përfshirë pozicionet e zyrës së pasme që kërkojnë pak ose aspak gjermanisht.

Pra, a është e mundur të punosh pa folur gjermanisht?

Ky është një debat i konsiderueshëm mes emigrantëve në Austri. Përgjigja e shkurtër është: po, është e mundur të gjesh punë edhe nëse flet pak ose aspak gjermanisht në Austri. Mund të gjeni edhe punë me pagesë më të lartë në disa kompani ndërkombëtare, dhe sektorët e IT dhe startup-eve rekrutojnë vazhdimisht.

Nëse jeni një folës amtar (ose ekuivalent) anglisht, ka punë në shkolla dygjuhëshe ose ndërkombëtare, por shpesh do t’ju nevojiten edhe kualifikime të tjera, si p.sh. një diplomë arsimore.

Megjithatë, njohja e gjermanishtes, të paktën në një nivel bazë, padyshim që do t’ju hapë më shumë dyer. Për shembull, shumë njerëz habiten kur mësojnë se hotelet nuk do të punësojnë punonjës të tavolinës së pritjes që nuk flasin gjermanisht. Kjo për shkak se një numër i madh turistësh në Austri vijnë nga Gjermania dhe punonjësit e zyrës së përparme duhet gjithashtu të merren me furnitorët vendas, të përgjigjen në telefon dhe të bëjnë detyra të tjera administrative që do të kërkojnë njohuri të gjuhës.

Disa restorante gjithashtu do t’u kërkojnë punëtorëve të dinë gjermanisht nëse kanë të bëjnë drejtpërdrejt me klientët, njësoj me dyqanet. Kjo do të thotë që njerëzit që nuk dinë të flasin gjermanisht, ka të ngjarë të dërgohen në punë në zyrën e pasme, e cila zakonisht ka paga më të ulëta dhe pak ose aspak fitime nga bakshishi.

Si mund të rris shanset e mia për të gjetur një punë?

Kultura e punës mund të ndryshojë shumë në vende të ndryshme, kështu që ajo që mund të duket e çuditshme në fillim, në Austri. Për shembull, në këtë vend, është normale të dërgohen aplikacione të pakërkuara në kompani – edhe nëse nuk shpallen vende pune. Sigurisht, ata mund të mos ju përgjigjen, por disa vende do ta vlerësojnë iniciativën.

Në të njëjtën mënyrë, të shkosh derë më derë dhe t’u kërkosh njerëzve rekomandime janë mënyra të zakonshme për të gjetur punë në Austri. Disa pozicione plotësohen edhe para se të shpallen sepse njerëzit rekomandojnë njohje ose sepse dikush është paraqitur me CV-në e tij në kohën e duhur dhe ka bërë një hap të mirë për veten e tyre.

Kërkimi i një pune, veçanërisht një punë hyrëse kur keni vërtet nevojë për një të tillë, mund të jetë shumë zhgënjyese. Megjithatë, ju do t’i rrisni shanset nëse gjeni kohë për të punuar në CV dhe prezantimin tuaj (nëpërmjet e-mailit ose personalisht), duke personalizuar vërtet mesazhin tuaj sipas llojit të punës për të cilën po aplikoni.

Edhe nëse përvoja juaj kryesore është në një fushë tjetër, përpiquni të përshtatni kurrikulën tuaj dhe e-mailin tuaj (ose thirrjen telefonike, ose intervistën personale) me informacione të sakta rreth vetes që mund të jenë të vlefshme për atë punë të veçantë, qoftë kjo një punë IT, një pozicion kameriere ose një ofertë korrieri.

Faqet e internetit të tilla si LinkedIn, Xing, Karriere.at dhe AMS janë gjithashtu mënyra të shkëlqyera për të kontrolluar për pozicione të hapura në Austri.