Osmani: Bosnja dhe Hercegovina nuk i pranon pasaportat me emrin e vjetër

Vendet anëtare të BE-së vendosin vetë se si do të merren me vlefshmërinë e pasaportave të Maqedonisë së Veriut. Një shtet ka qëndrim formal, të tjerët janë më praktik, por në përgjithësi qytetarët nuk kanë pengesa të mëdha për kthimin në shtëpi, tha ministri i MPJ-së, Bujar Osmani për gjendjen me pasaportat me emrin e vjetër kushtetues.


Osmani thotë se mesazhi është se shumica e vendeve lejojnë lëvizjen me pasaportat e vjetra, nëse ato janë të vlefshme, por zyrtarisht nuk mund të informojë sepse nuk ka informacion zyrtar nga vendet e Evropës.

Për Zvicrën, Osmani tha se ka dorëzuar një not që lejon hyrjen me pasaporta të vjetra.

“Bosnja dhe Hercegovina na informon se nuk njeh dokumente me emrin e vjetër (karta identiteti dhe pasaporta)”, theksoi Ministri.

Sa i përket largimit nga vendi, shton Osmani, ligji ynë nuk e lejon – ligji i MPJ-së.

“Të gjitha përpjekjet për të bërë presion publik për zgjatjen e afatit të pasaportave janë të pandershme pa u ulur në tavolinë mes palëve. Kushtetuta thotë se ato nuk mund të ndryshohen me ligj. Marrëveshja e Prespës është në fuqi dhe ne e respektojmë dhe e zbatojmë. Mund të ulemi dhe të bëjmë plane, të ulemi”, tha shefi i diplomacisë.

Sipas Osmanit, nevoja më urgjente është blerja e stacioneve të reja bazë dhe shpërndarja e tyre në përfaqësitë konsullore të Maqedonisë në vendet tjera, si dhe që formularët për dokumentet e udhëtimit të arrijnë sa më shpejt.