Në shumë kultura biseda me të huajt është e detyrueshme dhe mund të çojë në miqësi. Por kjo nuk vlen për suedezët.

Aty ekranet konsiderohen të kota dhe quhen “kallprat” (bisedë e ftohtë) ose “dödprat” (bisedë e vdekur). Për të mos gjetur veten në një situatë të tillë, shumë suedezë janë bërë artistë në shmangien e kontaktit me sy me të panjohurit dhe të njohurit që mund të ndeshen në rrugë, duke parë telefonat e tyre ose në vitrinat e dyqaneve. Për suedezët, qëllimi i një bisede është shkëmbimi i informacionit kuptimplotë dhe përfshirja në shfaqje të pakuptimtë thjesht nuk është interesante për ta.

Vizitorët në Suedi që përpiqen të fillojnë një bisedë jozyrtare me një shitës ose kamarier, madje edhe me përshëndetjen lokale të ‘hej’, ka të ngjarë të priten me një ‘hej’ në përgjigje, shpesh me një aluzion acarimi.

Ekspertët thonë se kjo ngurrim i suedezëve mund të ketë ardhur për shkak se Suedia është një vend me popullsi të rrallë në një zonë relativisht të madhe, me njerëz të mësuar të flasin rrallë me ata që janë jashtë rrethit të tyre të ngushtë.

Një hipotezë tjetër është se kjo neveri ndaj bisedave mund të lidhet me nivelin relativisht të ulët të imigrimit në Suedi deri në vitet 1960. Ekspozimi minimal ndaj kulturave të tjera historikisht nënkuptonte se suedezët kishin më pak gjasa të adoptonin këtë praktikë jo-suedeze.

Megjithatë, pavarësisht nga pamja e jashtme e tyre në dukje e ftohtë, suedezët do të jenë pothuajse gjithmonë të sjellshëm dhe miqësorë, megjithëse në një mënyrë të ndryshme nga njerëzit që i përkasin kulturave më të llafta.

Në këtë vend është më mirë të mos flasësh pa arsye.