Agjencia hapësinore amerikane po kërkon në mënyrë aktive zgjidhje teknologjike për të ndërtuar një strehë të sigurt për astronautët e ardhshëm, ndërsa eksploron mundësinë e vendbanimeve afatgjata. Tani startupi franko-italian Thales Alenia Space synon të prodhojë një modul hënor të quajtur Habitat me shumë qëllime (MPH), i cili mund të bëhet stacioni i parë i përhershëm në Hënë. Startup nënshkroi një kontratë me Agjencinë Italiane të Hapësirës (ASI) për të filluar projektimin e këtij modeli strehimi.

“MPH do të shënojë një moment historik dhe do të bëhet moduli i parë italian i banueshëm që operon në sipërfaqen hënore. Ne jemi krenarë për kompaninë tonë, e cila ka aftësi unike teknike dhe organizative për të kapërcyer sfidat e këtij lloji”, tha Franco Fenoglio, Shefi i Human Planetary Exploration and Robotics në Thales Alenia Space.

Në mesin e tetorit, MPH kaloi një rishikim të NASA-s që zbuloi se zotëronte “funksionalitetet kryesore” të kërkuara për sipërfaqen hënore sipas programit Artemis. Qëllimi i këtij programi është të krijojë një prani të qëndrueshme njerëzore në Hënë si bazë për misionet e ardhshme në Mars.

Startup tani po përgatitet për hapin tjetër, i cili përfshin përfundimin e Rishikimit të Konceptit të Misionit (MCR). Kjo fazë duhet të përfundojë në tremujorin e parë të vitit 2024 dhe duhet të jetë në përputhje me kërkesat e përcaktuara të agjencive ASI dhe NASA.

“Do të jetë një moment historik kyç për përparimin e projektit në fazat e ardhshme të dizajnit kritik të teknologjisë dhe zhvillimit të modulit”, thuhet në deklaratë.

NASA dhe ASI bashkuan forcat në vitin 2020 në programin Artemis.

Krijimi i një habitati hënor paraqet sfida të shumta, veçanërisht kur merret parasysh mjedisi i ashpër hënor dhe mungesa e burimeve kritike për mbijetesën e astronautëve.

Prandaj, zhvillimi i një habitati hënor kërkon ofrimin e zgjidhjeve themelore të mbështetjes së jetës, edhe për qëndrime të shkurtra prej 7 ditësh. Është e nevojshme të mbrohen banorët nga niveli i lartë i rrezatimit hapësinor, të ftohtit ekstrem të natës hënore dhe regolitit depërtues. Ekspozimi i zgjatur ndaj këtyre elementeve ekstreme mund të çojë në rreziqe serioze shëndetësore për studiuesin. Kjo nxjerr në pah përgjegjësinë e madhe të projektimit të një moduli të avancuar teknologjikisht dhe të sigurt. Kompania dëshiron të ofrojë një “modul të sigurt, të rehatshëm dhe shumëfunksional për astronautët”.

Nisja e modulit nuk pritet para viteve 2030.