Anglia i ka thënë UEFA-s se dëshiron të luajë për vendin e tyre në Euro 2028 duke hyrë në kualifikim së bashku me katër bashkëpritesit e tyre, duke rritur rrezikun që dikush të humbasë turneun e vet.

Oferta e Mbretërisë së Bashkuar dhe Irlandës u vulos në Zvicër ditën e martë, me UEFA që konfirmoi se nuk kishte mbetur asnjë kudnërshtim ndaj ndeshjeve që dotë mbaheshin në Angli, Glasgoë, Cardiff, Belfast dhe Dublin.

Kjo do të thotë se Mbretëria e Bashkuar dhe Irlanda do të presin një turne të madh në terësinë e saj për herë të parë në 27 vjet që kur Anglia priti Euro 96.

Por asnjë nga pesë vendet pritëse nuk do t’i garantohet një vend në festën e tyre nëse nuk kalojnë fillimisht procesin e kualifikimit.

Krerët e Federatës Angleze thuhet se janë të shqetësuar nga gjendja aktuale e organizatorëve të Euro 2024 me Gjermaninë , forma e së cilës ka rënë në mes të një sërë ndeshjesh miqësore.

Meqë të gjitha skuadrat e tjera të mëdha evropiane do të jenë të lidhura në ambiciet e tyre kualifikuese, do të ishte gjithashtu një luftë për Anglinë që të gjente një kundërshtar të rregullt kuptimplotë.

Dhe kjo ka shkaktuar shqetësime se skuadra do të shkonte në turne e papërgatitur.

Me sa duket, të pesë kombet e përfshira janë dakord të shkojnë në shortin kualifikues, i cili do të zhvillohet në vitin 2026.