Në mungesë të të akuzuarit Shukri Buja, ka dështuar të mbahet seanca e rigjykimit të enjten në Gjykatën Themelore në Prishtinë, në rastin e njohur si “Veteranët”. Ndaj tij, do të lëshohet urdhëresë për shoqërim.

Në këtë rast për keqpërdorim të detyrës zyrtare akuzohen ish-kryeministri Agim Çeku, ish-ministri i Mbrojtjes, Rrustem Berisha, ish-deputeti Shkumbin Demalijaj, Nuredin Lushtaku, Sadik Halitjaha, Qelë Gashi, Shukri Buja, Ahmet Daku, Faik Fazliu, Smajl Elezaj, Fadil Shurdhaj dhe Xhavit Jashari.

Lidhur me mungesën e Bujës, kryetari i trupit gjykues, gjykatësi Gazmend Bahtiri bëri të ditur se i njëjti ka qenë i ftuar në mënyrë të rregullt, por që mungesën e tij nuk e ka arsyetuar, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Ndërkaq, mbrojtësi i tij i angazhuar sipas detyrës zyrtare, avokati Fadil Jashari tha se i mbrojturi i tij nuk ka qasje në telefon.

Në këto rrethana, gjykatësi Bahtiri tha se për Bujën do të lëshohet urdhëresë për shoqërim, kurse seanca e radhës u caktua të mbahet më 31 tetor 2023.

“Ndërsa, për të pandehurin Shukri Bujën, do të lëshohet urdhëresë për shoqërim, për këtë datë”, tha gjykatësi Bahtiri.

Po ashtu, i njëjti ka obliguar mbrojtësit sipas detyrës zyrtare që të pajisen me shkresa të lëndës nga të pandehurit, e në rast se ata nuk i posedojnë atëherë të paraqiten në Prokurori në mënyrë që seancat e radhës të mos shtyhen.

Ndryshe, seanca e 16 dhjetorit 2022 kishte dështuar në mungesë të të akuzuarve Fazliu dhe Elezaj, ndërsa ajo e 15 marsit 2023, ishte anuluar me kërkesë të prokurorit Valdet Gashi.

Seanca e 15 qershorit 2023, kishte dështuar për shkak se të akuzuarit Sadik Halitjaha, Qelë Gashi, Shukri Buja, Ahmet Daku, Xhavit Jashari, nuk kishin angazhuar avokatë. Kurse, seanca e 18 shtatorit 2023 është anuluar për shkak se prokurori Valdet Gashi ishte në udhëtim zyrtar.

Ndërkaq, Gjykata Themelore në Prishtinë, më 16 prill 2021 të akuzuarit i kishte liruar nga akuza.

“Me aktgjykimin e lartcekur të Gjykatës Themelore në Prishtinë, të akuzuarit A.Ç., N.L., S.H., Sh.D., Q.G., Sh.B., A.D., Rr.B., F.F., S.E., F.Sh. dhe Xh.J., janë liruar nga akuza për shkak të veprës penale në bashkëkryerje keqpërdorimi i pozitës apo autoritetit zyrtar, nga neni 422, paragrafi 1. lidhur me nenin 31 të KPRK“, thuhej në aktgjykim.

Gjykata e Apelit më 26 prill 2022 e pati kthyer në rigjykim këtë rast