Zyrtarët britanikë kanë pasur takime diplomatike me përfaqësuesit kryesorë të Kremlinit në lidhje me sigurinë globale në mes të konfliktit të vazhdueshëm në Ukrainë.

Takimet e matura kanë ndodhur gjatë 18 muajve të fundit, duke ndodhur në vende të ndryshme si Vjena dhe New Yorku, si pjesë e përpjekjeve diplomatike, raporton skynews.

Diskutimet janë përqendruar kryesisht rreth sigurisë që ndikojnë si në Mbretërinë e Bashkuar ashtu edhe në komunitetin ndërkombëtar, duke përfshirë tema të tilla si mungesa e grurit dhe siguria bërthamore.

Por, Britania e Madhe nuk ka ndjekur në mënyrë aktive negociatat e paqes që synojnë një zgjidhje diplomatike të luftës në Ukrainë, siç konfirmon një diplomat i lartë britanik që mori pjesë në disa nga këto bisedime.

“Ne kemi mbajtur kontakte dhe mendojmë se është thelbësore të vazhdojmë një dialog të hapur gjatë luftës në Ukrainë”, thanë ata.

“Nuk po bëjmë marrëveshje paqeje në emër të dikujt, por është shumë e rëndësishme ta mbajmë të hapur këtë linjë kontakti”, shtoi ai.

Një zëdhënës i Zyrës së Jashtme, Komonuelthit dhe Zhvillimit (FCDO) informoi se takimet me zyrtarët rusë janë zhvilluar vërtet, por vetëm kur ato janë konsideruar “absolutisht të nevojshme”. Zëdhënësi hodhi poshtë gjithashtu çdo pohim që sugjeronte se këto diskutime synonin të negocionin përfundimin e luftës në Ukrainë, duke i konsideruar pretendime të tilla “as të besueshme dhe as të sakta”.