Në seancën e mbajtur paraditen e sotme, Qeveria miratoi disa vendime për uljen e detyrimeve doganore nga 65%, 55% dhe 45% në 10% për shumicën e produkteve që bëjnë pjesë në kategorinë e fruta-perimeve, përveç domateve, trangujve dhe specave, duke marrë pasur parasysh se prodhuesve tanë të këtyre produkteve do t’u jepet një afat shtesë deri më 1 dhjetor për të furnizuar edhe tregun vendorë, tha ministri i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi gjatë paraqitjes së sotme në emisionin 10 minuta në Televizionin 24.

Siç informoi ministri, sipas analizave të Ministrisë së Ekonomisë, ka një rritje të eksportit të produkteve bujqësore nga vendi ynë, i cili plotësohet me importe nga vendet fqinje, gjë që në fund ndikon negativisht tek konsumatorët vendas nëpërmjet çmimeve më të larta.

Sepse ne jemi të detyruar ta mbulojmë atë mangësi përmes importit. Në momentin kur bëhen importe në këtë periudhë, për këto produkte ka një detyrim doganor prej 65%. Për shembull, nëse një produkt bujqësor kushton 100 denarë me import, çmimi i importit direkt bëhet 165 denarë, pa asnjë marzh për shitësit me pakicë apo shumicë. Pse është bërë kjo, sepse kemi lëshime sistematike dhe në atë drejtim Ministria e Bujqësisë, natyrisht në bashkëpunim me ne dhe Ministrinë e Financave, duhet t’i harmonizojë këto tarifa, sepse qëllimi përfundimtar është që qytetarët të paguajnë çmime më të ulëta. Dhe ne mund ta bëjmë këtë, jemi konkurrues në rajon dhe sigurisht që po punojmë në atë drejtim, tha Bekteshi.
Ministri Bekteshi informoi se është marrë vendim për rritjen e kuotave të lejuara për importin e frutave të jugut në vend, me çka pritet të ulen çmimet e këtyre produkteve gjatë vitit.

Kuotat për limon, portokall, mandarina janë rritur. Në vend të 8 mijë tonëve për frutat e jugut, deri në fund të vitit do të rritet me 2000 tonë dhe në dimër do të kemi çmime më të ulëta, tha Bekteshi në Televizionin 24.
Bekteshi theksoi se për të respektuar vendimet e Qeverisë, inspektorët e Inspektoratit Shtetëror të Tregut janë vazhdimisht në terren dhe se ditëve të fundit janë mbyllur disa markete në Kumanovë, Tetovë, Gostivar dhe Strugë, që nuk kanë respektuar vendimet e Qeverisë dhe nuk ka ulur çmimet.

Në fushën e uljes së çmimeve, sipas shkresës së Ministrisë së Ekonomisë, duhet të respektohet plotësisht Ligji për Mbrojtjen e Konsumatorit. Aty parashikohen disa gjëra në fushën e pamundësisë së tregtarëve për të mashtruar konsumatorët dhe për të treguar një etiketë çmimi të garantuar dhe gjatë kontrollit ai çmim nuk duhet të ulet, sipas çmimeve që ishin nga 1 gushti minus 10% e atyre çmimeve. Sipas ligjit, gjobat janë mbyllje e objektit nga 3 deri në 30 ditë maksimumi, plus gjobë, sipas vlerësimit të inspektorëve do të vendosin për masën e mashtrimit, tha ministri Bekteshi.

Sipas vendimeve të fundit të Qeverisë, taksat doganore janë ulur në 10% për: domatet, të freskëta ose të ftohta, kastravecat, specat dhe specat djegëse, qepët, preshi, lulelakra, brokoli, sallata, sallata të tjera, karotat, patëllxhani, kungull i njomë. Ky vendim hyn në fuqi nga dita e botimit në Gazetën Zyrtare dhe do të zgjasë deri më 28 shkurt 2024. Gjithashtu, sipas vendimit të Qeverisë, kuotat pa taksa për agrumet, të freskëta apo të thata, portokallet, mandarinat, klementinat, grejpfruti, limonët dhe limonët janë rritur me 2000 tonë shtesë nga 8000 tonë që janë aktualisht. Ky vendim hyn në fuqi nga data e botimit në Gazetën Zyrtare deri më 31 dhjetor 2023.