Ambasadori i BE-së David Gir tha se sundimi i ligjit është në qendër të procesit të zgjerimit të Bashkimit Evropian. Sipas tij, institucionet në vend kanë shumë më tepër për të bërë dhe në këtë drejtim ka ende një rrugë të gjatë. Gir thotë se në përgjithësi ka pasur përmirësim në sundimin e ligjit, por ka ende shembuj nga periudha e kaluar që ngrenë shqetësime. Në këtë kontekst, ai vuri në dukje punën e Këshillit Gjyqësor dhe njoftoi se Komisioni Evropian së shpejti do të dalë me rekomandime për këtë organ.

“Sa i përket gjyqësorit dhe prokurorisë, reformat në këtë fushë duhet të jenë në përputhje me standardet e BE-së dhe të zbatohen pa vonesë. Qeveria dhe Kuvendi janë pjesërisht përgjegjës për këtë, por është gjithashtu përgjegjësi e gjyqtarëve dhe prokurorëve, si dhe e Këshillave të tyre. Ndryshimet duhet të vijnë nga brenda dhe partitë politike dhe bizneset duhet të ndalojnë ndërhyrjen në punën e gjyqtarëve dhe prokurorëve,” tha David Gir – Ambasador Evropian.

Gir gjithashtu ndau kritika për ndryshimet e miratuara në Kodin Penal. Ambasadori i BE-së thotë se ato mund të rrisin pandëshkueshmërinë. Në të njëjtën kohë, siç shtoi ai, përdorimi i flamurit evropian ishte i papërshtatshëm. Sipas tij, vendi duhet të përshpejtojë në përmbushjen e kritereve që lidhen me sundimin e ligjit, duke paralajmëruar projektin e ri të BE-së në vend në këtë fushë.

“Projekti do të varet nga angazhimi i të gjitha institucioneve të prekura dhe autoriteteve kompetente për të vazhduar me vendosmëri në rrugën drejt sundimit të ligjit. Kjo është më e rëndësishmja për hir të qytetarëve, por është gjithashtu një pjesë thelbësore që vendi të vazhdojë në rrugën evropiane dhe nuk ka rrugë të shkurtra dhe kompromise në atë rrugë,” tha David Gir – Ambasador Evropian.

Gir gjithashtu shtoi se reformat janë të nevojshme për hir të qytetarëve, por edhe vetë BE ka kredibilitet ta kërkojë këtë nga vendi kandidat. Ambasadori i BE-së vlerësoi se ngjarjet e javëve dhe muajve të fundit vunë në pikëpyetje angazhimin për reforma. /alsat.mk