Për herë të parë Turqia nxori nga hangari dhe prezantoi në pistë aeroplanin luftarak të gjeneratës së pestë, prodhim vendas TF-X, njoftoi presidenti i kryesisë së industrisë së mbrojtjes, Ismail Demir.

“Në kujtim të dëshmorëve tanë! Ne thamë se do t’i nxjerrim aeroplanët tanë luftarakë kombëtarë nga hangari më 18 mars. Aeroplani ynë sot është në pistë! Nën udhëheqjen e presidentit tonë, Recep Tayyip Erdogan, dashtë Zoti, ata do ta dëshmojnë se si fluturojnë në qiellin e atdheut tonë”, shkroi Demir në Twitter, duke iu referuar 108-vjetorit të fitores detare të Turqisë në Gadishullin e Galipolit në Luftën e Parë Botërore.

Zhvilluar nga Industritë e Hapësirës Ajrore Turke (TUSAŞ), TF-X MMU ka teknologji dhe veçori që gjenden në aeroplanët luftarakë të gjeneratës së pestë.

Ai do të ofrojë një mundësi për një sulm strategjik ndaj objektivave ajër-ajër dhe ajër-tokë. Ka një infrastrukturë tërësisht vendase për ndarjen e sigurt të të dhënave dhe përdorimin e municioneve inteligjente.

TF-X MMU me radarin e tij të performancës së lartë, luftën elektronike, elektro-optikën, komunikimin, vëzhgimin dhe aftësitë e identifikimit do të arrijë fuqi më të madhe luftarake me precizitet dhe saktësi të sulmeve me shpejtësi të lartë/supersonike. Ai gjithashtu ka njohjen dhe zbulimin automatik të objektivit, shkrirjen e shumëfishtë të të dhënave dhe aftësitë e inteligjencës artificiale.

Aeroplani i zhvilluar nga Turqia do të zëvendësojë F-16 në inventarin e Komandës së Forcave Ajrore, të cilat janë planifikuar të hiqen gradualisht duke filluar nga viti 2030.

Me TF-X MMU, Turqia bëhet një nga vendet e pakta me infrastrukturë dhe teknologji për të prodhuar një aeroplan luftarak të gjeneratës së pestë si rezultat i zhvillimit të projektit në fusha teknologjike si dukshmëria e ulët, portet e brendshme të armëve, manovrimi i lartë ditor.