Tërmetet e njëpasnjëshme vdekjeprurëse prej 7.8 dhe 7.5 Rihter nuk lanë mijëra të vdekur dhe të plagosur, dhjetëra mijëra të bllokuar dhe rrënoja të mëdha vetëm në Turqi.

E njëjta gjë dhe më keq ndodhi në veri të Sirisë. Aty pallate banimi, dyqane dhe lagje të tëra u rrafshuan në sekonda.

Megjithatë, ndryshe nga Turqia, ku mesazhet e mbështetjes dhe ndihmës humanitare nga Perëndimi mbërritën shumë shpejt, gjërat në vendin e shumëvuajtur të Lindjes së Mesme janë krejtësisht të ndryshme. Dhe kjo pavarësisht se kushtet në veri të Sirisë janë shumë, shumë më të këqija se në Turqinë juglindore dhe kujdesi shtetëror është i papërfillshëm deri në inekzistent, për shkak të kushteve që mbizotërojnë atje.

Tërmeti e gjeti Sirinë në një gjendje varfërimi për shkak të luftës së stërzgjatur civile dhe kushteve të veçanta që mbizotërojnë, për faktin se pjesa më e madhe e Sirisë veriore është jashtë kontrollit të shtetit sirian . Sidomos në zonën e prekur, më shumë se 4,000,000 njerëz jetonin në kushte të mjerueshme edhe para tërmetit. Aq më tepër tani që ajo pak që kishin është shkatërruar në masë të madhe.

BE-ja organizon konferencë të donatorëve për Turqinë dhe Sirinë
Shumë mijëra kurdë dhe arabë në Sirinë veriore janë strehuar në tenda dhe rrënoja, të cilat janë të tepërta, pasi bombardimet kanë shkatërruar kryesisht infrastrukturën dhe ndërtesat. Kjo vlen si për zonat e pushtuara nga forcat turke ashtu edhe për zonat e kontrolluara nga rebelët islamikë në rajonin e Idlibit.

Një nga arsyet e vonesës së dhënies së dritës së dritës për misionin e ndihmës humanitare ishte fakti se leja duhej dhënë nga tre palë të ndryshme, për shkak të situatës së veçantë politike dhe ushtarake që mbizotëron në veri të Sirisë. Moska lëvizi shpejt, duke dërguar mbi 300 personel ushtarak rus për të ndihmuar në operacionet e shpëtimit.

Uashingtoni ka njoftuar se po punon me OJQ-të lokale në Siri, por jo me regjimin e Damaskut, sikur vuajtjet njerëzore të dallohen mes të denjë për ndihmë dhe jo, sepse gjeopolitika e dikton. Nga ana e saj, Greqia dërgon ndihma humanitare pas një vendimi të Mekanizmit Mbështetës Evropian. Nevojat për furnizime mjekësore, tenda dhe shtretër janë të mëdha dhe ndihma humanitare e deritanishme në veri të Sirisë është një pikë në oqean.